Lyt til artiklen

I et splittet land, der leder efter et glimt af håb, er han blevet den usandsynlige ledestjerne.

Han er ikke den oplagte helt – men alligevel har han fået rollen.

Da han hamrede bolden uimodståeligt ind på akrobatisk vis fredag aften mod Serbien, greb Brasilien chancen og kronede ham på stedet.

For han har aldrig været en særlig populær skikkelse, men nu er alt ændret for den brasilianske superstjerne Richarlison – eller blot 'Charlinho', som han kaldes af sin familie.

Neymars (th.) støtte til Bolsonaros fallerede genvalgskampagne blev ikke vel modtaget i Brasilien.
Neymars (th.) støtte til Bolsonaros fallerede genvalgskampagne blev ikke vel modtaget i Brasilien. Foto: NELSON ALMEIDA, ANNE-CHRISTINE P
Vis mere

Og det kunne næsten ikke være skrevet bedre.

Superstjernen på det brasilianske landshold har været og er på mange måder stadig PSG-profilen Neymar.

I optakten til VM kom han i uføre over en viral og kraftigt kritiseret TikTok-video, hvor han erklærede sin støtte til den kontroversielle præsident Jair Bolsonaro.

Ham ville han dedikere sit første VM-mål i Qatar til.

Sådan gik det ikke.

Richarlison er blevet en ny stjerne for Brasilien. Og det er på trods af, at han er lidt af en ener uden for banen.
Richarlison er blevet en ny stjerne for Brasilien. Og det er på trods af, at han er lidt af en ener uden for banen. Foto: KAI PFAFFENBACH
Vis mere

I stedet blev Brasiliens første VM-mål sat ind af Richarlison. En mand, som mange ser som den diametrale modsætning til Bolsonaro og Neymar.

Et værdiladet øjeblik, som brasilianske og internationale medier har tolket vidt og bredt på.

I oktober tabte den højreorienterede Bolsonaro valget i Brasilien til den socialistiske Lula – Luiz Inacio Lula da Silva.

Bolsonaro har, siden han vandt præsidentvalget i 2018, tiltrukket sig markante støtter blandt de brasilianske fodboldspillere. Lige fra legender som Dani Alves til prominente Neymar.

I det brasilianske omklædningsrum er der lutter Bolsonaro-støtter. På nær Richarlison.

Angriberen har aldrig offentligt støttet rivalen Lula, men for mange brasilianere taler hans handlinger uden for banen for sig selv.

Et stillbillede fra sekunderne, inden hans vanvittige mål mod Serbien, er gået viralt i Brasilien, hvor hans krop udgør L'et i Lula.

For mens den covid-19-fornægtende Bolsonaro splittede landet under coronakrisen, støttede Richarlison offentlig op om vacciner. Og da sundhedssystemet var ved at knække, donerede han iltapparater til blandt andet byen Manaus.

Mens Bolsonaro ikke ville have, at Brasilien blev til et 'homoseksuelt paradis for turister', har Richarlison åbent støttet op om LGBT-rettigheder.

I brasiliansk sammenhæng er han anderledes. Anderledes end sine holdkammeraters politiske værdier.

Anderledes end Neymar, som han dog personligt er gode venner med. Det lægger de to ikke skjul på.

Men det er man ligeglad med udefra. Mens mange ser Neymar som en spiller, der splittede nationens kærlighed til Selecao – det elskede landshold – ser mange nu Richarlison som figuren, der kan samle dem igen.

Og vise en mere menneskelig side.

»Han repræsenterer en mere kærlig, mere empatisk side af landsholdet. Han er set som en almindelig borger, som rent faktisk går op i, hvordan det går i Brasilien,« siger den brasilianske fodboldskribent Juca Kfouri til The Guardian.

Kfouri bakkes op i en kommentar fra UOL-skribenten Talyta Vespa.

»Det er på tide, at brasilianerne kan trække vejret igen efter så meget smerte,« skriver hun og fortsætter:

»Måske kan forløsningen komme i at sige velkommen til et nyt idol, der kæmper med folket mod de værdier og oplevelser, som angriber brasilianerne. Hvorfor ikke adoptere Richarlison som en forløsningens idol, som Brasilien fortjener?« lyder det.

I øjeblikket kæmper Neymar med en forstuvet ankel, der holder ham ude fra spillet på banen. Men det gør måske ikke så meget.

For lige nu holder hele landet øje med Richarlison.

Eller bare 'Charlinho'.

Som hele Brasilien måske snart kalder ham.