Året der er gået har budt på flere mindeværdige historier i Odense Zoo.

Der er blandt andet føjet nye arter til flokken, blevet sagt farvel til gamle venner, og så er en søko kommet på p-piller.

Her fortæller direktør Bjarne Klausen om noget af det, som overraskede, varmede og mærkede de ansatte i den zoologiske have i løbet af 2021.

Foto: Odense Zoo
Vis mere

I en zoologisk have må man tage det sure med det søde, og en af de hårdere ting ved jobbet som eksempelvis dyrepasser er, at man en gang imellem skal sige farvel til en gammel ven.

Den del af arbejdet med dyrene kunne facebookfølgere bevidne, da zoologisk have lagde en video op, hvor havens ene kongepingvins-han skulle aflives.

Noget, der ramte pingvinens dyrepasser hårdt.

»Han haltede, og vi prøvede en masse behandlinger, men der var intet at gøre. Han måtte aflives, og det gør vi jo. Men det betyder ikke, at vi ikke bliver påvirket af det,« siger direktør i den zoologiske have Bjarne Klausen med henvisning til det sidste farvel.

Foto: Odense Zoo
Vis mere

Det forgangne år har dog ikke kun handlet om at sige farvel – tvært imod.

Zoologisk have har nemlig også kunnet taget imod en ny fugl af arten trompeter-næsehornsfugl. Fuglen har et helt særligt skrig, der minder om et barn, der græder – og det er ikke engang den eneste makabre detalje ved havens nye beboer.

»Hannen murer hunnen inde, når hun ligger og ruger, så der kun er en sprække tilbage, han kan made hende igennem. På den måde beskytter man selvfølgelig både hende og de unger, der kommer, mod rovdyr, men hvis han så ikke vender tilbage, sker det faktisk, at hun ikke kan hakke sig i gennem og derfor omkommer,« fortæller direktøren om den fascinerende fugleart.

Foto: Odense Zoo
Vis mere

2021 bød desværre også på sygdom i Odense Zoo.

Ponyerne fik ondt i maven, da nogle gæster formentlig har haft svært ved at overholde påbuddet om ikke at fodre dyrene. Dyrlægen måtte derfor tilkaldes, og en oliebehandling, der skulle hjælpe ponymaven på vej, blev givet.

»Det hjælper forhåbentligt, at vi kommer med en ekstra opfordring, og at vi fjerner de halmballer, der var en del af juleudstillingen, til næste gang vi åbner. Så fristes folk ikke til at fodre ponyerne med det. Det kan de nemlig ikke tåle,« siger direktør Bjarne Klausen.

Foto: Odense Zoo
Vis mere

Olde er en særlig dame – alene på grund af sin alder.

Hun er nemlig den ældste æselpingvin i verden, og derfor var det heller ikke nogen lille begivenhed, da hun i året, der er gået, rundede de 42 år. Med andre ord er hun pingvinernes metusalem, og derfor holder dyrepasserne også ekstra godt øje med hende.

»Det ville nok svare til, at vi blev 150 år gamle. Derfor følger vi også med i, om hun har det godt fysisk og socialt. Om hun bliver mobbet for meget,« lyder det fra direktøren.

Foto: Odense Zoo
Vis mere

Søkoen Henriette har fået otte unger, men i syv af tilfældene overlevede de ikke, og det kan være et udtryk for, at avlsbestanden var meget lille, da Odense Zoo skulle starte deres projekt op. Så Henriette, der er havens første af sin slags, kan godt lide af at have været indavlet.

»Vi har derfor givet hende hormonbehandling mod graviditet, men det lykkedes først, da vi støbte muslinger ind i sådan en gelatine. Det var et stort hit, og så kom alle søkøerne pludselig, og på den måde kan vi give Henriette hendes medicin hver dag,« siger Bjarne Klausen.

Foto: Odense Zoo
Vis mere

Den odenseanske dyrehave har også løbende gang i træning af havens dyr.

Eksempelvis af den røde panda, som man har lært at stille sig op på kommando, så den kan blive undersøgt. Noget, der viste sig særdeles brugbart, da man troede, at det lille pelsdyr havde fået sig en tandbyld.

Den viste sig dog ved nærmere eftersyn bare at være en gang harpiks.

»Der ville vi jo i gamle dage bare have skudt en bedøvelsespil i bagenden på den, men der er det her jo et godt eksempel på, at det er godt at træne dyrene en smule, selvom de jo altid vil være vilde dyr,« siger direktør Bjarne Klausen.