Mange blev overraskede over at høre, hvor ofte mænd tænker på Romerriget. Færre bliver overraskede, når de hører, hvad kvinder reelt tænker på.
På det sociale medie TikTok er der lige nu en trend, hvor kvinder spørger mændene i deres liv, hvor ofte de tænker på Romerriget.
Og svarene har i den grad overrasket mange. For mænd tænker ofte på Romerriget.
Derfor forsøger kvinder nu at finde frem til, hvad deres 'Romerrige' er. Og her bliver stemningen altså markant mere trykket og dyster.
For på TikTok deler flere kvinder nemlig, at de tænker på overfald, mord og voldtægt.
»Ja, det er helt klart at blive myrdet … Eller overfaldet«,« fortæller en kvindelig TikTok-bruger i en video.
»Det er helt klart at blive kidnappet, eller bare generelt, at nogen får fat i mig,« fortæller en anden TikTok-bruger i en video.
Og i kommentarsporene på videoerne, er der altså bred enighed at finde.
En kvinde skriver: 'Det er lige gået op for mig, at jeg har tænkt mere på at blive kidnappet end noget andet i hele mit liv.'
'OMG, jeg har aldrig følt mig så forstået før' svarer en anden kvinde.
Og det kommer altså ikke som nogen overraskelse for forsker og sociolog, Michala Hvidt Breengaard, der forklarer, at kvinder lærer at skulle beskytte sig selv fra barnsben:
»Det ligger så dybt i kvinderne, at man skal tænke sig om, når man bevæger sig i bybilledet. Men det ligger som noget usagt, at det bare er sådan, det er,« forklarer forskeren.
Direktør for Danner, der er en privat organisation, hvis mål er at skabe ligeværd og respekt mellem kønnene og en verden fri for vold mod kvinder, Mette Marie Yde kan også nikke genkendende til, at disse tanker fylder meget hos kvinder.
»Kvinder er jo godt klar over, at vi har en fysisk sårbarhed. Mænd vil være os fysiske overlegen,« fortæller hun.
Danyelle Leyden er en af de kvinder, hvis svar på spørgsmålet er gået viralt. Videoen er blevet set mere end 3 millioner gange. Hun deler generelt ud af sin hverdag og familieliv på det sociale medie, men hun valgte altså også, at dele sine tanker på dette område.
TikTokeren sætter ord på det overfor mediet 'Insider':
»Jeg tror desværre, at de fleste kvinder har haft tidligere oplevelser, der har fået dem til at være forsigtige,« siger hun til mediet, og tilføjer:
»For mig satte det også yderligere perspektiv på, at vi kvinder ubevidst føler os som byttedyr.«
Og dette billede kan forsker og sociolog Michala Hvidt Breengaard også godt genkende. Hun fremhæver, hvordan mænd og kvinders frygt for vold er forskellige.
Kvinder frygter voldtægt og overfald, mænd frygter slagsmål. Mænd og kvinders frygt bliver skildret forskelligt i medierne:
»Det fylder meget i medierne, når en kvinde bliver voldtaget eller overfaldet, hvor slagsmål mellem mænd ikke får den samme plads. Derfor puster det også til frygten, at man næsten dagligt kan læse, at nogen er blevet voldtaget.«
Michala Hvidt Breengaard mener, at det er rigtig godt, at der er kommet et rum, hvor kvinder nu kan dele deres tanker og frygt med hinanden. For hun er faktisk mest overrasket over, at det ikke har fyldt mere i medierne tidligere.
Lyt til det seneste afsnit af 'Det, vi taler om' her: