Kan man sætte skatteprocenten op med 10 års tilbagevirkende kraft? Kan man ophæve gratis sygehusvæsen med tilbagevirkende kraft? Eller endda ophæve en persons statsborgerskab med tilbagevirkende kraft?

Nej, det kan man ikke. Men derfor er det stadig helt lovligt, når integrationsminister Inger Støjberg (V) og regeringen, som det beskrives i onsdagens Information, præsenterer et lovforslag med ’tilbagevirkende kraft’.

Det fortæller professor på Københavns Universitet Jens Elo Rytter, der har speciale i forfatningsret.

»Der er ikke noget i Grundloven, der siger, at man ikke må lave love med tilbagevirkende kraft. Det er der ikke forbud imod – man gør det tit i skatteret. Men du kan ikke bare ophæve en persons statsborgerskab eller vedtage en lov, der virker 10 år tilbage i tiden. Det er fordi andre love træder i kraft og forhindrer det.«

LÆS OGSÅ: Politisk analyse: Prøver Uffe Elbæk i virkelighed på at være en hip teenager

I regeringens 44-sider lange lovforslag, der skal gøre det sværere at blive dansk statsborger, hedder det, at samtlige regler skal behandles efter de nye og strammere regler, ’uanset tidspunktet for ansøgningens indgivelse’.

Det betyder, ifølge eksperter Information har talt med, at loven vil virke med tilbagevirkende kraft på op til 14 måneder fra vedtagelse.Uanset om man opfyldte reglerne for statsborgerskab, da man sendte ansøgningen ind, så kan man risikere afslag efter de nye og strammere regler. Det fik blandt andet det tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic til at skrive følgende på Twitter:

Men her kan vi så berolige den tidligere folketingspolitiker med, at det scenarium trods alt stadig er urealistisk.