Du har længe tænkt, at du har gennemskuet, hvad mænd bruger dagen på at tænke på. 

Men det har du ikke. 

På det sociale medie TikTok er der lige nu en trend, hvor kvinder spørger mændene i deres liv, hvor ofte de tænker på Romerriget. Og svarene har i den grad overrasket mange. 

For mænd tænker ofte på Romerriget. Nogle gør det flere gange om dagen, andre et par gange om ugen og færre et par gange om måneden. Hashtagget #RomanEmpire har mere end 893 millioner visninger på det sociale medie.

Og forklaringerne går i mange retninger. Nogle nævner Hollywood-film som 'Gladiator' eller '300.' Andre påpeger demokratiet eller de lige veje, som stammer fra Romerriget. 

Men hvad er egentlig den rigtige årsag til, at mænd tænker så meget på det gamle rige?

Mandeforsker Kenneth Reinicke er ved at falde af stolen, da han hører spørgsmålet fra B.T.

»Det lyder helt åndssvagt,« siger han med et stort grin. 

»Det kan være drømmen om et mindre kompliceret liv. Man kendte sin plads i hierarkiet. Men det lyder for mig som noget af det mest vanvittige,« fortæller mandeforskeren. 

Det overrasker dog ikke psykolog Frej Prahl. Han mener, at det hænger sammen med et savn for værdsættelse af det maskuline – både det positive og negative forbundet herpå. 

»Vi lever i en verden, hvor det maskuline bliver punkteret. Det gjorde det ikke i Romerriget,« siger Frej Prahl, og tilføjer: 

»Det giver god mening, at det er en længsel efter værdsættelse. Vi er med god grund mere optaget af skyggesiderne i det maskuline. Men længslen efter Romerriget kan også afspejle en længsel efter klassiske dyder som styrke, skabelse og systematisering. Et sted, hvor vi kan udtrykke kraftfuldhed og maskulinitet« fortæller han.

Og netop det kunne man i Romerriget. 

Frej Prahl er psykolog, forfatter, parterapeut og foredragsholder. Han er bedst kendt for sine gode råd i DR1-programmet 'Fede forhold.'
Frej Prahl er psykolog, forfatter, parterapeut og foredragsholder. Han er bedst kendt for sine gode råd i DR1-programmet 'Fede forhold.' Foto: Anne Bæk
Vis mere

Derfor kan de store og mange tanker om Romerriget, ifølge ham, også hænge sammen med MMA-kampenes voksende popularitet blandt mænd. For her får netop maskulinitet lov til at fylde.

Han slår også et slag for, at det kan hænge sammen med, at kvinder i dag ikke giver den samme plads til mændenes maskulinitet. Og derfor virker Romerriget, hvor mændene blev hyldet, elsket og frygtet altså rimelig tiltalende for mange mænd.

»Mange mænd oplever ikke, at der er plads til den kraftfuldhed, som også hører maskulinitet til. Autoriteten, som vi kender den fra Romerriget, bliver set på som værende primitiv og forenklet. Der er mange mænd, der mærker en dyb usikkerhed, hvis de ikke har autoriteten. De føler sig kastreret,« fortæller han. 

Han understreger, at det ikke er alle dele af Romerrigets struktur, der er værd at vende tilbage til. Og at det i dag ikke giver mening at have de samme kønsroller, for mænd og kvinder er ikke afhængige af hinanden på samme måde. 

Men det er altså, ifølge Frej Prahl, vigtigt at give plads til maskulinitet:

»Hvis vi kan begynde at se lidt mere venligt på kraftfuldheden, tror jeg heller ikke, at den vil opstå i de mange forvrængede former, den ofte opstår i, når den bliver undertrykt.«