Melissa Kruse Olsen var lige blevet 21 år, da hun af sin første kæreste blev smittet med virusset hiv. I dag er hun 25 år gammel, læser til socialrådgiver, og nu hun medvirker i et socialt eksperiment, der skal oplyse om hendes sygdom.

Aids Fondet har lanceret en kampagne, der hedder 'Kys Hiv'. Den skal sætte fokus på, at hiv ikke er så smitsom, som mange går og tror.

Som et led i kampagnen har Aids Fondet prodcueret en video, hvor Melissa Kruse Olsen er hovedpersonen i et socialt eksperiment. Hun står midt i et rum med et skilt i hænderne. På skiltet står der 'Jeg har hiv. Gi'r du et kys?'. En række tilfældige, unge mennesker går på skift forbi Melissa, og her skal de så tage stilling til, om de har lyst til at give et kys.

Mange vælger at takke pænt nej og gå ud af rummet igen, mens andre træder hen mod Melissa og giver et kys.

På lidt over et døgn er videoen torsdag aften blevet set næsten 600.000 gange på Facebook og delt knap 7.000 gange.

Sygdommen har blandt andet betydet, at Melissa har haft store bekymringer i forbindelse med sit sociale liv. Hun har blandt andet mødt en læge, der troede, at hun var narkoman, og hun har oplevet flere potentielle kærester, der måtte sige fra. Men i dag er hun kommet langt, og det vidner hendes medvirken i det sociale eksperiment også om.

»Det har været fedt at være med, men det har også været enormt angstprovokerende. Jeg har i mange år gået og kæmpet med, hvad andre folk tænker om mig og min sygdom. Jeg har været bange for, at folk synes, jeg var ulækker, eller at de troede, at jeg var en, der bare havde sex med en masse forskellige mennesker. Og nu stod jeg så igen over for en masse mennesker, som på kort tid skulle bedømme mig og min sygdom,« siger Melissa Kruse Olsen til BT.

Hiv og aids er ikke det samme

Hiv er en virus, og det er en alvorlig sygdom. Men ifølge Aids Fondet er der ingen grund til at gå og være nervøs for at blive smittet. Virusset smitter nemlig ikke ved almindelig kontakt, kys, kram og knus. Heller ikke ved eksempelvis at dele toilet eller drikke af samme kop. Smitten kan kun ske gennem blod, skedesekret, sædvæske, forsperm og modermælk.

Ofte forbindes hiv med diagnosen aids, og det kan også være en korrekt kobling at lave. Men det er ikke den samme sygdom. Hiv er en virus, der nedbryder en vigtig del af immunforsvaret, hvilket betyder at kroppen får svært ved at forsvare sig mod bestemte sygdomme, der kun kan udvikle sig, når immunforsvaret er svækket.

'Aids er en diagnose, man får, hvis man som hiv-smittet rammes af en række bestemte infektioner og kræftformer. Det er sygdomme, der ikke kan udvikle sig hos mennesker med et sundt immunforsvar, men for hiv-smittede kan de være meget alvorlige,' skriver Aids Fondet på deres hjemmeside.

Ifølge Aids Fondet skønner man, at der er omkrng 6.000 mennesker, som lever med hiv i Danmark. I 2014 fik 192 personer herhjemme diagnosen hiv. 153 af dem var mænd, mens 39 var kvinder.