»Knæk!«

De fleste, der ikke selv knækker fingre, kan ikke fordrage lyden.

Men hvor kommer den helt præcis fra? Nu lader det til, at amerikanske og franske forskere endelig har knækket koden. Det skriver BBC ifølge Videnskab.dk, hvor du kan se en tå-krummende video af et fingerknæk, taget med røntgenstråler.

Forskerne har opdaget, at knækkene kan forklares ved hjælp af tre matematiske ligninger, der tilsammen skaber en komplet matematisk model for fænomenet.

Læs mere på Videnskab.dk: Er det skadeligt at knække fingre?

Modellen bekræfter teorien om, at lyden skabes, fordi små bobler i væsken omkring leddet brister, når trykket ændrer sig.

»Når vi knækker vores fingre, trækker vi faktisk vores led fra hinanden. Og når vi gør det, bliver trykket lavere. Bobler skabes i den væske, der smører leddet – synovialvæsken. Under fingerknækningen varierer trykket i leddet, så boblernes størrelse svinger ekstremt hurtigt, og det skaber lyden, som vi associerer med fingerknækning« forklarer Vineeth Chandran Suja, der forsker ved Stanford University i Californien, til BBC.

Han fortæller, at han netop sad og knækkede sine fingre, da han fandt på at se nærmere på sagen.

Læs mere på Videnskab.dk: Fingre afslører længden på penis

Sammen med sin gamle underviser dr. Abdul Barakat fra franske École Polytechnique udviklede han de tre matematiske ligninger, der tilsammen forklarer lyden.

Udover at bekræfte boble-teorien, der allerede blev foreslået i 1971, viser modellen også, hvorfor nogle mennesker ikke er i stand til at knække fingre:

Hvis der er store hulrum mellem knoglerne i knoerne, falder trykket i ledvæsken ikke tilstrækkeligt hurtigt til at fremprovokere et knæk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Forskere undersøger lyden af fingernegle mod en tavle

Det kan man ’læse’ i fingrene

Er det farligt at holde et nys inde?