Den 20. februar blev Julianne Nygård gift med sin mand i Oslo. Det var et helt traditionelt bryllup. Næsten i hvert fald. For i stedet for at lade sin far følge hende op ad kirkegulvet, valgte Julianne at gå op ad gulvet alene.

»Jeg er en selvstændig kvinde, som har taget mine egne valg i mange år. Nu tog jeg endnu et valg, der passede mig og ikke, hvad andre tænker er det rigtige,« skriver Julianne Nygård på sin blog, Pilotfrue.

Beslutningen fik folk til at kommentere på hendes blog, hvor de kaldte hende for egoistisk. De skrev, at hun ikke kunne være bekendt at tage den glæde fra sin far.

»Jeg må ærligt indrømme, at jeg synes, det er meget specielt. Der vil jo være 'all eyes on You' hele dagen, kan du så ikke dele dette ene minut med din far?« skriver en bruger blandt andet.

»Haha. Du er så egoooo,« skriver en anden bruger.

Julianne selv, tager dog kritikken med ro.

»Heldigvis respekterede min far valget, men det kom bag på mange, da jeg ellers er meget glad for traditioner,« siger Julianne Nygård.

Juliannes far bekymrer sig ikke så meget om, hvad folk tænker om hans datters beslutning, selvom han da gerne ville have fulgt hende op ad kirkegulvet på den store dag.

»Det vigtigste for mig er, hvem der fulgte hende tilbage ned ad gulvet - en fantastisk mand,« siger Juliannes far om sin nye svigersøn.

Julianne Nygårds far (til venstre med brillerne, red.) fik ikke lov til at følge sin datter op ad kirkegulvet. Hun ville gå til alteret alene. Det fik folk til at kalde hende egoistisk.
Julianne Nygårds far (til venstre med brillerne, red.) fik ikke lov til at følge sin datter op ad kirkegulvet. Hun ville gå til alteret alene. Det fik folk til at kalde hende egoistisk. Foto: Pilotfrue
Vis mere

Sagen har fået stor opmærksomhed i de norske medier, og Julianne har været i både fjernsyn, og radio for at fortælle om sin beslutning.

»Jeg fik at vide, at det var skidt at tage sådan en glæde fra sin far, men det skal være løgn. Det er brudeparrets dag, ikke brudens fars dag,« sagde Julianne til det norske medie Vårt Land.

I Sverige diskuterede man flittigt traditionen i 2010, da den svenske kronprinsesse Victoria skulle giftes.

Flere i den svenske kirke mente dengang, at traditionen repræsenterede et uddateret kvindesyn, og at kronprinsessen gik imod den svenske ligestillingstradition.

Løsningen blev, at hun gik op ad kirkegulvet med sin far, Kong Carl Gustaf, som så overdrog kronprinsessen til sin kommende mand, Daniel Westling, halvvejs op ad gulvet.

Traditionen med at lade faderen overdrage datteren til hendes kommende mand er en gammel angelsaksisk skik, og har altså ikke noget med den kristne kirke at gøre.