Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Der findes bare tv-serier, der fortjener at blive vist igen og igen. Vi har fundet seks tv-serier fra 1990'erne, der helt klart burde genudsendes i dag - i bedste sendetid.

Twin Peaks

Den gamle David Lynch-klassiker vil sagtens kunne tage en tur i manegen igen, for dens skæve univers i den lille by Twin Peaks er så forunderligt, at vi stadig ikke er helt sikre på, hvem der slog Laura Palmer ihjel. I serien følger vi blandt andet FBI-agenten Dale Cooper, der skal opklare det mystiske mord, og som kommer i kontakt med både jordiske og ikke-jordiske karakterer - blandt andet kæmper, dansende dværge og ikke mindst den uhyggelige Bob. Det gør han gennem 30 afsnit. Serien skulle efter sigende få en efterfølger til næste år, men instruktør Lynch er en mand, der ved, hvad han vil - og ikke mindst IKKE vil. Derfor trækker filmning og produktion i langdrag. Men indtil da, så lad os dog få de genudsendelser.

Gøngehøvdingen

Det skulle være så godt, og så blev det faktisk jævnt skidt. Alligevel bør Gøngehøvdingen være på listen over serier fra 90’erne, der godt kan tåle et re-run. Handlingen udspiller sig i 1658, hvor Danmark ligger i krig med Sverige. Den danske konge får hjælp af den skånske krigshelt Svend “Gønge” Poulsen, og serien udarter sig med masser af intriger, kærlighed, forræderi, drabelige fægtekampe og skyderi.

Produktionen var den dyreste DR-drama-produktion tilbage i 1992, og viften af kendte skuespillere i rollerne var helt enestående. Serien var oprindeligt i 13 afsnit, men blev i 2004 kortet ned til seks, og det skyldes måske, at lidt for meget af handlingen gik på endeløse fægtekampe, hvor man sagtens kunne lave en kop kaffe og drikke den, imens Søren Pilmark AKA Svend Gønge væltede rundt med sin kårde på et tilfældigt høloft. Ikke desto mindre bør DR sende serien igen - i den nye version.

TAXA

Sig ‘Taxa’ og mange danskere siger ‘Taxa Mike’. Serien kørte i fem sæsoner mellem 1997 og 1999 og handlede om en taxacentral, Krone-Taxa, i København. Persongalleriet talte foruden Taxa Mike, der blev spillet af Peter Gantzler, Zlatko Buric, Pernille Højmark, Peter Mygind og en meget ung Anders W. Berthelsen, der spiller taxachauffør og ludoman. Hvis du er vokset op i 90’erne, er det en serie, du nok gerne ser bliver genudsendt.

LÆS OGSÅ: Hæleri, tyveri og dummebøder: Skuespillerne fra TV 2-dramaserie afslører deres kriminelle fortid

Riget

Lars von Triers ‘Riget’ blev i to sæsoner på i alt otte afsnit mellem 1994 og 1997. Handlingen udspiller sig på Rigshospitalet i København, hvor der foregår en masse mystiske ting. Blandt andet hjemsøges hospitalet af en lille pige, en spøgelsesambulance, og der sker generelt virkelig mærkelige ting. Det hele bliver kommenteret af to opvaskere med downs syndrom, og deres konklusion er klar: Det er uhyggeligt. Vi så gerne, at serien fik en lille revival på tv, så man slap for den dårlige opløsning i DR’s Bonanza-arkiv.

Vore værste år

Vi tager en lille afstikker til Guds eget land, USA, hvor familien Bundy i 90’erne gav anledning til latterkramper i serien ‘Vore Værste År’. Her følger vi den arme skosælger Al Bundy, der kæmper en brav kamp for at have en tålelig tilværelse i en forstad til Chicago. Han hader sin familie, der ripper ham for penge, og det er især konen Peggy, der lægges for had, når hun vil have sex med sin mand. Al går ikke i bad, og hans fødder lugter så meget, at folk besvimer omkring ham. Han elsker storbarmede blondiner og øl, og er formand i mandeklubben ‘NO MA’AM’. Serien kørte på TV3 i lang tid, og bliver til tider hevet frem fra gemmerne.

X-Files

Hvis du var til mystiske kriminalsager med overnaturlige væsner og mennesker med mærkelige kræfter, samt et par regeringskonspirationer og cover-ups, så var X-Files lige noget for dig i 90’erne. I serien følger vi de to FBI-agenter Fox Mulder (David Duchovny, der også spiller Hank Moody i Californication) og Dana Scully (Gillian Anderson). Derudover spillede flere (dengang ukendte) superstjerner med i X-Files. Deriblandt Ryan Reynolds, Jack Black, Shia Lebeouf, Lucy Liu og mange flere. Serien kørte fra 1993 til 2002, og er blevet genudsendt en gang på TV2. Vi kunne nu godt bruge den en gang til. Heldigvis er serien blevet genoplivet og på vej med en helt ny sæson.

Rap Fyr i LA

Will Smith fik sit store gennembrud med serien ‘Rap Fyr i LA’ - en noget fesen oversættelse af originaltitlen ‘Fresh Prince of Bel Air’. Den dengang nogenlunde kendte rapper spillede sig selv i serien, der dog var fiktiv. I serien flytter Will ind hos sin rige familie i Los Angeles, og serien handler i bund og grund om, hvordan over- og underklasse mødes i én og samme familie. Dette var også serien, der gav os den berømte ‘Carlton-dans’. Serien bliver genudsendt en gang imellem, men slet ikke nok. Den kan også streames på Netflix, hvis du ikke kan vente.

Andre læser også