En sur smiley kan nu sendes afsted på Facebook som svar på opslag eller billeder. Det vil gøre mobning mellem de unge nemmere og mere tydelig, mener Søren Knudsen fra Børns Vilkår.

Facebook lancerede for nylig seks nye emojis, som udover like-tommelfingeren skal gøre det sjovere og nemmere at kommentere opslag. Der er tale om en grædende, overrrasket, grinende, jublende eller vred smiley - og et hjerte.

Her ses de seks nye emojis.
Her ses de seks nye emojis.
Vis mere

Men ikke alle er ubetinget positive overfor de nye muligheder.

Søren Knudsen, som er børnefaglig konsulent i skoletjenesten hos Børns Vilkår, og som dagligt taler med unge om mobning på sms og sociale medier, mener især, at den grinende smiley kan blive et problem:

»Vi bruger tit eksemplet med en pige, som ikke kan komme med til klassefest, og så får en besked fra en, hvor der står 'Hold kæft hvor er du kedelig' og så er der egentlig en glad emoji bagefter. Og så er der nogen der siger, at det er sjovt og andre siger, at det er et hånligt grin og andre igen siger, at de ikke forstår det overhovedet.«

Han fortæller videre, at det netop er misforståelsen, som er central i digitalmobning:

»Denne her usikkerhed om, hvad betyder det egentlig når du poster et billede af dig selv, og så der er en der vælger den der haha-emoji eller en sur eller ked af det-emoji?«

Søren Knudsen frygter, at de unge vil bruge de nye emojis som en måde at vise hvem de er venner med, og hvem de IKKE vil forbindes med:

»Det gør, at den mobning der måske i forvejen foregår i klassen, vil blive endnu tydeligere og slå hårdere på det enkelte barn.«

Forældre må tage ansvar

Derfor må forældre og lærere tage ansvar, og tale med de unge om, hvordan man skal forstå og bruge de nye emojis:

»Sådan så vi får en fælles forståelse af dem, og hvad det betyder for andre når man bruger dem,« siger Søren Knudsen.

Også Jesper Tække, som er lektor i Medievidenskab på Århus Universitet, mener, at det er forældre og voksne, som bør tage ansvar for deres børn og unges adfærd.

Han ser som sådan ikke noget problem i de nye emojis, som nuancerer vores muligheder for at svare relevant på opslag og billeder.

Jesper Tække mener i stedet, a mobning på de sociale medier 'understreger voksnes manglende interesse i børn, og hvad de gør'.

Han uddyber, at man bør tale med børnene om de nye emojis.

Dog mener han, at forældre selv har for travlt med at være på facebook og derfor ikke tager deres ansvar på sig:

»Det er aldrig mediers skyld, at der bliver mobbet. Det er de voksne og forældrenes ansvar, men de forstår ikke medier og den omgangstone, der er.«

Derfor mener Jesper Tække, at forældre bør sætte sig ind i medier, læse om dem og måske få hjælp fra andre unge:

»Det er simpelthen på med vanten og igang med at øve sig.«