Du har sikkert prøvet at lægge en video eller to på YouTube, uden at der skete det helt store. Men hvis du rammer det helt rigtige koncept og publikum, kan dine YouTube-videoer gøre dig stinkende rig.

Nogle spiller computer og filmer det, mens andre pakker legetøj ud og leger med det. Så er der også dem, som fortæller om deres syn på verden. Det lyder ret simpelt, men det er faktisk den simple opskrift på nogle af verdens mest populære YouTube-brugeres vej til succes – og virkelig mange penge.

LÆS OGSÅ: Iskolde Armin er 16 år – og en af Danmarks største YouTube-stjerner

YouTube har i mange år produceret selvskabte stjerner, som med deres videoer har lavet et univers, der har tiltrukket millionvis af abonnenter. Og nu har flere vokset sig så store, at de tjener mere end mange musikere, skuespillere og forretningsfolk.

En årsløn på 50 millioner kroner

Svenske Felix Kjellbjerg, kendt under navnet ’PewDiePie’, er en af YouTubes allerstørste stjerner. I år 2014 var han den mest populære YouTuber, og han har i skrivende stund lidt mere end 38,3 mio. abonnenter og 9,6 mia. videoafspilninger på sin profil. Det er alligevel en sjat, og det gjorde også, at han i 2014 tjente lidt over 50 mio kroner, kunne den svenske avis Expressen fortælle.. Det er meget godt gået af en fyr, der laver gaming-videoer, hvor han kommenterer computerspil. Pengene kommer fra de annoncer, der spiller, inden YouTube-videoerne går i gang.

Flere er blevet stødt over Felix Kjellbjergs store indtjening, og det gjorde, at han den 7. juli udgav denne video, hvor han taler om penge – og hvor lidt de betyder for ham:


34 millioner for at åbne legetøj

Men det er ikke kun gaming-videoer, der er populære i YouTube-universet. Det er også, overraskende nok, vældigt populært at se på folk, mens de pakker legetøj op. Et eksempel på det er kanalen FunToyzCollector, der har 5 mio. abonnenter og i alt 7,4 mia. afspilninger af sine videoer, som i alt sin enkelthed går ud på at pakke legetøj op, lege med det og anmelde det. Den simple fremgangsmåde gjorde, at FunToyzCollector tjente cirka 34 mio. kr. i 2014.


Sådan tjener de pengene

Hvordan tjener disse YouTubere alle de penge? Det handler både om annoncer i og ved siden af YouTube-videoerne, og alt efter, hvilken type YouTube-profil du har, kan du tjene mange penge.

Hvis du eksempelvis henvender dig til en brugergruppe, som annoncører gerne vil have fat i, tjener du også mere på dine annoncer. Derfor tjener profiler, der viser legetøj, ofte meget, fordi de henvender sig til en målgruppe, der er mange penge værd, hvis de køber produkterne.

Udover annoncering kan YouTubere også tjene mange penge på sponsor-aftaler med virksomheder og produktplacering i videoer.

Julia Sofia Aastrup fortalte forleden til BiTE, hvordan hun selv tjener godt 35.000 om måneden blandt andet ved at vise make up og bøger frem. Her får hun altså både penge fra annoncer, men også fra de samarbejdsaftaler hun har med virksomheder.

Hvis du gerne vil vide endnu mere om, hvordan YouTubere tjener penge, så kan du få en detaljeret og sjov forklaring i denne video fra YouTube (hvor ellers?)