Efter længere tids tovtrækkeri i medierne vil DR nu igen tillade store Instagram-profiler at lave sjov med 'Den store bagedyst'.

Det fremgår af et svar, DR har givet Folketingets Kulturudvalg, efter at dette har taget sagen op.

»Det er da skønt, at DR endelig har indset, at det ville være ærgerligt at gå glip af gratis eksponering hos den unge målgruppe,« siger Anders Hemmingsen, der er en af de instagrammere, der i oktober fik besked fra DR om, at han ikke måtte lægge billeder fra 'Den store bagedyst' på sin profil.

Han skulle desuden slette alle tidligere billeder fra det populære tv-program, da det var i strid med ophavsretsloven, lød det.

Anders Hemmingsen.
Anders Hemmingsen. Foto: Morten Jerichau
Vis mere

Foruden sin Instagram, hvor mere end en million primært unge danskere følger med, er Anders Hemmingsen vært på B.T.s podcast 'Helt væk med Hemmingsen'.

Det bliver dog ikke her, man skal finde 'Bagedyst'-memes fremover.

»Jeg er blevet tøsefornærmet, så nu går al min opmærksomhed til 'Rundt på gulvet' på en konkurrerende kanal,« siger Anders Hemmingsen.

Underholdningsprogrammet 'Rundt på gulvet' bliver også sendt lørdag aften på TV 2 – samtidig med 'Den store bagedyst' på DR1.

I denne uge er Julie Zangenberg og Thomas Warberg gæster i programmet, som er en genudsendelse fra 2017. Om de gør sig lige så godt i et meme, må tiden vise.

Julie Zangenberg i 'Rundt på gulvet' fra 2017.
Julie Zangenberg i 'Rundt på gulvet' fra 2017. Foto: Henrik Ohsten/TV 2
Vis mere

Selv om DR var klare i spyttet, da de i oktober henvendte sig til både Anders Hemmingsen og meme-profilen Fantastiske Forældre, så har public service-stationen trukket i land, efter at både B.T. og fagbladet Journalisten har påpeget, at der gælder andre regler for satire, hvor ytringsfriheden i nogle tilfælde kan trumfe ophavsretten.

I den forbindelse udtalte Malene Birkebæk, chef for Børn, Unge og Nyudvikling, DR Medier, i et skriftligt svar til Journalisten, at spørgsmålet om satire vil kræve en konkret vurdering, men at man ikke har forholdt sig til indholdet af de konkrete memes hos blandt andet Anders Hemmingsen og Fantastiske Forældre.

Sagen er nu nået hele vejen til Folketingets Kulturudvalg, hvor DR er blevet bedt om at forklare, hvordan man kan vurdere, at et meme er i strid med ophavsretsloven, uden at foretage en konkret vurdering.

Her svarer DR, at man fremover ikke som udgangspunkt vil forbyde memes.

Caroline er en af de 'Bagedyst'-deltagere, instagrammerne nu igen må lave sjov med – hvis man opfører sig ordentligt.
Caroline er en af de 'Bagedyst'-deltagere, instagrammerne nu igen må lave sjov med – hvis man opfører sig ordentligt. Foto: DR
Vis mere

»Konkret betyder det, at DR fremadrettet kun vil reagere på 'memes' efter en konkret vurdering af, om indholdet fx er stødende over for medvirkende, eller hvis det kan sætte spørgsmålstegn ved DR's uafhængighed af politiske eller kommercielle interesser. I vurderingen vil også hensynet til ytringsfriheden inddrages.«

B.T. har kontaktet DR for en uddybende kommentar, men her henviser man til en tidligere udtalelse.