Skildpadden Diego har gjort mere for sin art end de fleste skildpadder.

Kæmpeskildpadden har været så viril, at han nu er far til flere end 800 skildpaddeunger, og dermed reddet sin udrydningstruet art, fortæller engelske Metro.

Diego blev for 50 år siden sendt til en nationalpark på Galapagos-øerne i Stillehavet fra en zoologiske have i San Diego i Californien.

Håbet var, at den næsten 130 kg tunge kæmpeskildpadde ville formere sig, og på den måde øge antallet af kæmpeskildpadder, hvis antal var faldet drastisk.

Diego får sig lige en snack, mens han er på et avlscenter på øen Santa Cruz 10. september 2016.
Diego får sig lige en snack, mens han er på et avlscenter på øen Santa Cruz 10. september 2016. Foto: RODRIGO BUENDIA
Vis mere

Før Diegos ankomst til øgruppen var der to hanner samt 12 hunner, og de blev spredt, så de kunne formere sig. Men helte-skildpadden er endt med at have fået sit eget hjem på øen Santa Cruz - en af de 19 øer i øgruppen - hvor han i øjeblikket går rundt blandt seks hunner.

En skildpaddeekspert fra Galapagos National Park udtaler:

»Han er en meget seksuelt aktiv han. Han har bidraget enormt til at øge populationen på øen. Vi lavede et genetisk studie, og vi opdagede, at han var far til 40 procent af de små skildpaddeunger, der bliver sluppet ud i det fri på øen Espanola.«

I alt er op mod 2.000 skildpadder blevet sluppet ud i det fri på øen, og arten er ikke længere i fare for at blive udryddet.

Kæmpeskildpadden, der kun lever på øgruppen og Aldabra-atollen i det Indiske Ocean, har været hårdt ramt af jagt de sidste mange år. I gennem de sidste 200 år har opdagelsesrejsende ifølge Odense Zoo simpelthen spist bestanden op. Sømændene tog de enorme skildpadder med ombord på skibene. De holdt kæmpeskildpadderne i live i op mod 2 måneder, så sømændene kunne få frisk kød på sejlturen.