Lyt til artiklen

Hvis man ikke vidste det, vil man ikke kunne se det.

Den nu pensionerede og sygdomsramte Bruce Willis medvirker i en russisk mobilreklame.

Eller det vil sige, at en deepfake-udgave af skuespilleren medvirker.

For det russiske deepfake-firma 'deepcake' har produceret en reklamefilm med en deepfake-udgave af Bruce Willis. Det skriver BBC.

Deepfake er en video med en digital kopi af en person. Man kan altså få kendte mennesker til at agere og ytre ting, som de aldrig har sagt eller gjort.

Deepcake fortalte BBC, at de havde fået samtykke til at producere reklamefilmen af Bruce Willis, der ved samme lejlighed havde givet firmaet en masse billedmateriale af sig selv, så firmaet kunne skabe hans digitale tvilling.

Reklamefilmen med deepfake-Bruce Willis betød, at flere medier – herunder britiske Telegraph – skrev, at Bruce Willis havde solgt rettighederne til sit ansigt til Deepcake.

»Bruce Willis er den første Hollywood-stjerne, der sælger sine rettigheder til at skabe en digital tvilling af sig selv, der kan bruges på skærmen,« skrev Telegraph.

Men intet kunne være mindre sandt.

Det siger repræsentanter for skuespilleren nu til BBC.

»Vær venligst bevidste om, at Bruce Willis ikke har aftaler eller har noget samarbejde med Deepcake,« skriver de til mediet.

Det er deepfake-firmaet enige i.

De oplyser til BBC, at selv hvis Bruce Willis ville sælge sine rettigheder til at få lavet en digital udgave af sig selv, så vil det ikke være muligt. For man kan ikke sælge rettigheder til en digital tvilling af sig selv, da rettighederne altid vil være det kopierede individs rettigheder.

BBC har også spurgt Bruce Willis repræsentanter, om de har haft en aftale med hensyn til reklamen, men de er ikke vendt tilbage på henvendelsen.