Serien Broen er tilbage i bedste sendetid på DR 1 søndag aften kl. 20. Og hvis det bare ikke er nok med et afsnit om ugen, er der heldigvis mange andre dramaserier, du passende kan bruge ventetiden på at gense.

Især DR har en efterhånden stolt tradition for at lave virkelig gedigne dramaserie, og vi tager dig her med ned ad memory lane og ser tilbage på 8 af de bedste, som sagtens kan tåle et gensyn.


Forbrydelsen (2007-2012)

Sarah Lund og hendes færøske sweater tog Danmark og siden verden med storm, da hun ramte tv-skærmene tilbage i 2007. Og det forstår man godt. Manuskriptforfatter Søren Sveistrup formåede med Forbrydelsen at lave noget så sjældent som en uforudsigelig krimiserie, som holdt det meste af Danmark på stolen ti uger i træk gennem hver af de tre sæsoner. Serien har været nomineret til den amerikanske seriepris Emmy flere gange og har også vundet den engelske BAFTA-pris tilbage i 2011. Vi forstår godt, de elsker den, for den er fremragende – også anden gang.

Du kan gense Forbrydelsen sæson 3 her.


​Borgen (2010-2013)

Vi havde vel næsten ikke fantasi til at forestille os, at nogen dansk serie kunne overgå Forbrydelsens succes hverken nationalt eller internationalt. Men så landede Borgen i 2010. Serien om det politiske spil på og uden for Christiansborg var skrevet og spillet i verdensklasse af nogle af Danmarks dygtigste folk – og blev også springbræt for nu internationalt store stjerner som Pilou Asbæk og Birgitte Hjort Sørensen. Skæbnen ville, at flere af plotlinjerne i Borgen endte med at udspille sig i den politiske virkelighed – som da vi i 2011 for første gang fik en kvindelig statsminister. Og det gjorde også bare det hele endnu mere interessant.

 

Arvingerne (2014-)

Serien om de fire søskende Gro, Emil, Frederik og ‘Sunshine’, der skal gennem en arvestrid, da deres mor, kunstneren Veronika Grønnegaard, pludseligt dør, er familiedrama i høj klasse. Da seriens første sæson gik i luften i 2014, var der først en del brok over den manglende fynske accent, men det stod heldigvis ikke i vejen for seriens fremragende kvaliteter. Castet er, som oftest i DR’s dramaserier, et stjernespækket et af slagsen, og både Trine Dyrholm og Carsten Bjørnlund vandt i år tv-prisen Robert for deres præstationer som henholdsvis Gro og Frederik. Derudover er Jesper Christensens rolle som hippie-faderen Thomas Konrad i sig selv en grund til at se serien. Anden sæson var dog ikke helt så god som den første, men alligevel med et ekstremt højt bundniveau, som gør, at vi håber meget stærkt på en tredje sæson.

 

Rejseholdet (2000-2004)

Det var serien, der fik os allesammen til at gå lidt utrygge i seng søndag aften, og gjorde alle kvinder en smule forelsket i Mads Mikkelsen i rollen som den rapkæftede Fischer. Rejseholdet fortalte historien om Rigspolitiets rejsehold og deres opklaringsarbejde, og mange af episoderne byggede på sande forbrydelser fra det virkelige liv. Serien høstede den første Emmy til Danmark nogensinde, og siden har DR Drama hevet flere hjem – og så må vi heller ikke glemme, at ‘Rejseholdet’ er serien, hvor du både kan se musikeren Michael Falck som retsmediciner, og Lars Bom som den evigt optimistiske lastbilchauffør Johnny.

Du kan gense ‘Rejseholdet’ her.


Krøniken (2004-2007)

Vi holdt vel allesammen lidt med Erik og Ida, mens vi skældte ud på Eriks onde radio- og tv-mogul af en far, Kaj Holger, da Krøniken tilbage i 2004 rullede over skærmen for første gang? En ting var dog det personlige drama om Erik, Ida, Søs, Palle og alle de andre – men Krøniken var først og fremmest et imponerende tidsbillede, som på det tidspunkt ikke var set siden Matador – og heller ikke er set siden. På den måde er serien ikke bare underholdende, den fungerer faktisk også som glimrende – og noget sjovere – historietime. Vi opfordrer på det kraftigste til et gensyn.

Nikolaj og Julie (2002-2003)

I pauserne mellem Rejseholdet havde tv-Danmark i 2002 og 2003 en noget mere letbenet pause med tv-serien ‘Nikolaj og Julie’ med hhv. Peter Mygind og Sofie Gråbøl i de to titelroller. Fortællingen om Nikolaj og Julie, deres forelskelse, deres skilsmisse og alle de kvaler, der fulgte med, blev en stor succes både herhjemme og i udlandet, hvor serien blandt andet vandt en Emmy. Samtidig havde serien et vanvittigt humoristisk sidestykke i Therese Glahn, der spillede helt perfekt som den lidt naive – men meget søde Søs. Og hvad søren blev der egentlig af hende? Serien er i øvrigt skrevet af blandt andet Søren Sveistrup og Adam Price, der senere skrev henholdsvis ‘Forbrydelsen’ og ‘Borgen’.

Du kan gense serien her.

Forestillinger (2007)

Instruktøren Per Fly er især kendt for at være filminstruktøren bag film som ‘Bænken’, ‘Arven’ og ‘Drabet’ – en filmtrilogi om forskellige lag af det danske samfund. Men i 2007 lavede han også tv-serien ‘Forestillinger’ i seks afsnit for DR, og selvom det måske ikke er den første, man tænker på, når man tænker ‘DR Drama’, så er den bestemt værd at huske. I ‘Forestillinger’ følger vi i hver af de seks afsnit en ny hovedperson og deres kærlighedsfortælling – alle er de i en eller anden forstand knyttet til instruktøren Marko, som det hele i virkeligheden handler om. Serien er desværre ikke tilgængelig online for tiden, men er udkommet på dvd.

Edderkoppen (2000)

Vi befinder os i efterkrigstidens København, hvor landet stadig lider af mangel på varer. Sortbørshandlen er derfor på sit højeste og i København domineret af en bagmand ved navn Edderkoppen, der sidder på toppen og styrer det hele. Jacob Cedergren spiller journalisten Bjarne Madsen, der forsøger at komme til bunds i det kriminelle netværk på godt og ondt. Serien er instrueret af Ole Christian Madsen – og henter inspiration af film noir-genren med stor succes. Rent formmæssigt en af de mest interessante danske krimiserier nogensinde.