Gladsaxe Bibliotekerne lavede mandag et Facebook-opslag, der opfordrede folk til at ødelægge bogtitler med et bogstav. Siden da er der kommet over fem tusinde forslag til ødelagte bøger og tendens har bredt sig ud på nettet.

'Møgskolesangbogen', 'Ørleborgen', 'Magre nye verden' og 'Lorte med blæsten' er nogle af forslagene til, hvordan man kan ødelægge en titel ved at blot at sætte ét andet bogstav ind. Bag internet-lavinen står Marie Engberg Eiriksson, der er team-ansvarlig for kommunikationen på Gladsaxe Bibliotek.

Hun fortæller, at de slet ikke havde regnet med, at opdateringen ville nå så vidt omkring. Idéen kom, da en kollega havde set internet-legen på engelsk, hvor man blot skulle gøre det med band-navne, og derefter afprøvede de blandt de ansatte.

»Vi har selv været flade af grin over det, så vi tænkte, at det ville andre sikkert også være. Vi har jo af flere gange arbejdet med, hvordan man får folk til at tale om litteratur på sociale medier, og opskriften er åbenbart humor,« siger Marie Engberg Eiriksson.

Mandag den 18. september lavede biblioteket opslaget på Facebook, og i løbet af ingen tid eksploderede delingerne.

»Lige pludselig så var den delt 100 gange, og nu er den oppe på omkring 1500 delinger på Facebook. Min telefon går ned og bryder sammen, når jeg åbner for Facebook, fordi der er så mange der skriver kommentarer og beskeder,« fortæller Marie Engberg Eiriksson.

Siden da har legen også spredt sig til andre medier. På Twitter er det mest brugte hashtag i Danmark i skrivende stund #ødelæg1filmmed1bogstav – hvor filmforslag som, 'Mænd der bader kvinder', 'Elsker dip for evigt', og 'Kunsten at græde i klor'.

Mediepersonligheden Mikael Bertelsen er kommet med endnu et forslag til legen. Han opfordrer til, at man ødelægger new public management med et bogstav, og foreslår selv ’Omstillingskarate’, mens professoren Sven Brinkmann skriver, 'Trump #ØdelægEtEmbedeMedEtOrd'.

Gladsaxe Biblioteks opslag er nået ud til omkring 800.000 mennesker, af hvad de selv kan spore på opslaget.

Foto: Foto: Gladsaxe Bibliotek
Vis mere