Lyt til artiklen

Den svenske stjernefodboldspiller Zlatan Ibrahimovic har vist, at han ikke alene kan spinde guld på sine ben, men også på sin svenske røst.

Han har netop modtaget en guldplade for sin version af den svenske nationalmelodi ‘Du gamle du fria’. Men det kan mildest talt betvivles, om sangens popularitet har noget med Zlatans musikalske talent at gøre, da han mildest talt lyder lidt groggy.

Her på BiTE kom vi i hvert fald med det samme til at tænke på en række kendte personligheder, der som Zlatan prøvede lykken med en sangkarriere – selvom de i virkeligheden begyndte et helt andet sted. Modsat Zlatan var det vistnok ikke med den helt store succes til følge.

David Owe

Han lagde hårdt ud, som IT-nørd i DR-dramaet Ørnen, hvor damer søndag efter søndag kunne sidde og savle over ham foran skærmen. Nogle af os var mere til Jens Albinus, men lad nu det ligge. Efterfølgende vandt David Owe ‘Vild med Dans’ – tillykke med det i øvrigt – og så udgav han en CD. En såkaldt jazz-plade, hvor han fortolkede kendte hits, som Stings ‘Fields of Gold’, Justin Timberlakes ‘Cry Me A River’ og Oasis’ ‘Don’t Look Back In Anger’. Men det skulle han aldrig have gjort. De to førstnævnte klassikere fik han godt og grundigt ødelagt for altid, mens den sidste i forvejen er blevet gennemtæsket af så mange røvballemusikere, at den ikke kan tage mere skade. Satiretruppen ‘Tjenesten’ gav ham det ultimative dødsstød med deres parodi af tv-reklamen for albummet. Så den har vi valgt at vise herunder, så du slipper for at høre på David Owe. Velbekomme.

Tina Lund

Husker du Tina Lund? Hestepigen over alle hestepiger, bedst kendt for at være indehaveren af rekorden i, hvor lang tid, man kan blive boende hjemme hos sine forældre. Det var også hende, der fandt kærligheden med den tidligere landsholdsspiller Allan Nielsen – sit mandlige modstykke. Og nu til pointen: For Tina Lund fik også den usandsynligt dårlige idé at springe ud som sanger – måske ovenpå al den tv-succes, hun pludselig havde i kølvandet på blandt andet ‘Vild Med Dans’ (ja, endnu en af dem). Sangen hedder ‘Take A Ride’, men giver dig ikke ligefrem lyst til at tage nogen steder hen overhovedet. Medmindre det er væk fra sangen.

Morten og Dot

Politikeren Morten Messerschmidt (DF) er en mand med mange interesser. Således kastede han sig over skønsang med sin tidligere kæreste Dot, der i forvejen er Bakken-sangerinde. Vi vil ikke gøre os kloge på, hvor godt Morten Messerschmidt rammer tonerne. For vi har slet ikke hørt pladen. Men ud fra coveret alene at bedømme, foreslår vi, at han skal holde sig til politik.

Anders Matthesen

Anders Matthesen er ret svær at tage alvorlig. Vi var, som mange andre må man formode, helt i vildrede, da han først udgav rap-albummet ‘Soevnloes’ i 2006 og gudhjælpemig udgav endnu en rap-plade  ‘Villa Peakstate’ i 2010 – som om hans første plade ikke havde fået nok høvl. For det var vistnok ment som et helt bevidst forsøg på at lave noget ‘sjeriøs’ musik. Men vi synes nu, Matthesen er bedst, når han bare er sjov.

LÆS OGSÅ: Drop fodbold: 5 bud på en dansk nationalsport, som kan give os medaljer

Sy Lee og Mikael Bertelsen

‘Er du fristet, fristet, fristet, fristet, fristet?’ hvisker reality-stjernen Sy Lee i introen til sit hit, der sjovt nok hedder ‘Fristet’. Og svaret må være klart ‘nej’. ‘Fristet’ blev lavet i kølvandet på Sy Lee deltagelse  i TV3-farsen af samme navn. Og den lyder lidt som noget skrevet af en 5-årig pige, der fejlagtig har fået af vide af sine curling-forældre, at hun sagtens kan bære sangen a capella. Alligevel blev sangen noget af en ørehænger – og det er svært at bestride, at den er vanvittig morsom. Særligt den tilhørende musikvideo er i en klasse for sig.

Sangen vandt også interesse hos programchef på radio24syv, Mikael Bertelsen, der fik lov at optræde med sangen og Sy Lee hos Natholdet. Ikke at sangen blev meget bedre af den grund. Men underholdningsværdien steg yderligere

Caroline Wozniacki

Den danske tennisdarling skriver sig også ind i rækken af sportsstjerner, der lige skulle prøve den der musikerdrøm af. Heldigvis helt uden brug af autotune (ironi kan forekomme). Caroline Wozniacki har måske nok haft noget på hjerte, men ‘Oxygen’ er desværre lidt af en skamplet på en ellers pletfri tennisrepræsentant for Danmark, og derfor nævner vi den aldrig igen. Bare et spørgsmål: Hvem foreslog, at den der schæferhund skulle være med i musikvideoen? Går den ikke lidt i vejen?

Kristian Jensen

Morten Messerschmidt er ikke den eneste politiker, der har grebet mikrofonen. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) var én af de første politikere, der blev fristet af en lidt for frisk kommunikationsrådgiver til at lave en politisk rap. Det skete i 2007 med hittet ‘Jeg tror på dig’. Ved Folketingsvalget i år fik rappen noget af en genfødsel, da den skarpsindige journalist Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og hendes hundehvalp af en redaktør, Rasmus Bruun, fandt et gedigent sommerhit skjult i rappen, da de begyndte at kradse i produktionens overflade. Og pludselig var sangen genfødt.

Frederik Fetterlein

Vi slutter listen med et eksempel på, hvordan man eventuelt kan kaste sig over et minefelt og slippe uskadt derfra. Selvom det ikke umiddelbart lyder som noget Frederik Fetterlein kan finde ud af, så formåede poletnegeren Fetterlein faktisk at tage røven på os alle med en tilpas stor portion selvironi i denne solkampagne for Kræftens Bekæmpelse ‘Skru ned for solen, så skruer vi ned for Fetterlein’.