Engang var det nemt at få nye venner, fordi du mødte nye mennesker hele tiden. Sådan er det bare ikke, efter du er fyldt 30.

Flere undersøgelser viser faktisk, at det bliver markant sværere at få tætte venskaber, efter du er fyldt 30 år, skrev Jyllands-Posten forleden. Det er der en masse videnskabelige forklaringer på, men der er også nogle uvidenskabelige, som vi præsenterer for dig her:

Du er simpelthen blevet kedeligere

Når du er blevet 30, er der stor sandsynlighed for, at du er det, man vil kalde et ’sat’ menneske. Du har nok et fast arbejde, en bolig, og måske endda en familie, en bil og et kæledyr, hvis det går ekstra vildt for sig. Med alt det følger også flere forpligtelser, som går fra den tid, du før brugte på at være spontan og møde mennesker. Koncerten på Christiania på en tirsdag eller en øl med vennerne en torsdag aften er skåret væk til fordel for det voksne og praktiske liv. Herfra går det kun ned ad bakke, kammerat.

Du siger ikke: »Skal vi være venner«

Som barn var indgangsreplikken til en leg ofte: »Hej, skal vi være venner?« Svaret var som regel et ja retur, for hvad havde man at tabe? Man kunne jo altid trække det tilbage og sige, man ikke ville være venner mere. Sådan fungerer det desværre ikke rigtigt i den voksne verden, og det kan være, det er derfor, det er sværere at få venner. Måske var det et forsøg værd at genoptage den barnlige teknik i stedet for at bruge krudt på at tænke over, om din kollega faktisk er din ven, eller din bekendte – eller måske bare din kollega.


Du går ikke længere i skole – og er ’den mærkelige gamle’, hvis du gør

Kigger du rundt i din vennekreds, finder du hurtigt ud af, at dine venner stammer fra forskellige skoleforløb. Et par fra folkeskolen, nogle fra gymnasiet og en del fra den uddannelse, der fulgte derefter. Og når man stopper med at gå i skole (og stopper med at komme på rusture) er det bare som om, det er lidt sværere at finde venner. Du kan selvfølgelig få venner på dit arbejde, men dine kollegaer har jo allerede deres egne venner og deres eget liv. Du kan selvfølgelig starte på en uddannelse igen, hvis du mangler venner. Men der er stor risiko for, at du vil blive stemplet som ’ den der gamle’. Så er du advaret.

Du backpacker dig ikke længere gennem livet

Mange unge tager i dag ud i verden i et par måneder med en rygsæk på ryggen, og vender tilbage med nye venner fra hele verden. Men når du først har nået 30’erne og har en del flere forpligtelser i dit liv, såsom et arbejde at passe, bliver det pludselig lidt mere kompliceret at rejse til Asien i to måneder. Og derfor møder du sandsynligvis heller ikke din nye ven Xiozung Lee, efter du er blevet 30.

Man får ikke venner i byen

Det kan godt være, du ikke går i skole eller tager på backpackerture mere. Men du går stadig i byen med vennerne og drikker øl for fuld skrue – en gang imellem. Problemet er bare, at man ikke rigtigt får nye venner, når man går i byen. Man kan score, men det er som om, ingen rigtigt har venskabsradaren med på bar. Hvorfor det er sådan, er i sig selv en mærkelig ting, men det gør det ikke desto mindre en del sværere for dig.

Du går aldrig ud på vejen og spørger, om nogle vil lege dåseskjul

Alt var nemmere, dengang man var barn. Og det var altså også meget nemmere at få venner, fordi alt var så umiddelbart. Du gik ud på vejen lørdag formiddag, mødte nogle andre børn, og så legede I dåseskjul, spillede rundbold eller noget tredje. Hvis der ikke var nogle børn, bankede man på dørene, til man havde fundet legekammerater. Du kan selvfølgelig godt prøve samme trick i dag, men det virker sandsynligvis ikke.

Du synes egentlig, du har nok venner

Grunden til, at det bliver sværere at få venner med alderen, er forhåbentlig også, at du allerede har en masse gode af slagsen i banken. Når du har fri, tid og overskud, vil du egentlig hellere bruge tid med de gode gamle, end ressourcer på at finde nye og spændende.  Og det er faktisk heller ikke så slemt endda.