Det er kvindernes internationale kampdag, og hvad giver mere mening end at hylde de danske kvinder, som så flot repræsenterer os på samfundets forskellige taburetter.

Vi har fundet 16 danske kvinder, som hver især har sat deres unikke aftryk inden for hver deres felt. De er alle beviser på, at kvinderne er nået langt, siden vi fik stemmeret for 100 år siden.

Bestyrelsesformanden

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Stine Bosse, 54 år
Hun er uddannet cand.jur. og var indtil 2011 direktør i forsikringsselskabet Tryg. Stine Bosse har markeret sig som en af Danmarks tungeste erhvervskvinder og bestyrer i dag en lang række tunge bestyrelsesposer, blandt andet i BØRNEfonden, TDC, Det Kongelige Teater og Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder. Og så er hun ret cool på Twitter lige her @BosseStine

Bonusinfo: Stine Bosse var nummer 33 på Time Magazine’s liste over mest magtfulde kvinder i 2010.

Statsministeren

Foto: Forsvaret
Vis mere

Helle Thorning-Schmidt, 48 år
Denne kvinde behøver næsten ikke nogen introduktion, for vi kender hende alle sammen. Helle Thorning-Schmidt deler vandene politisk set, men hun er Danmarks første kvindelige statsminister – og det er altså sejt gået i en verden, hvor mænd stadig dominerer på de politiske topposter.

Bonusinfo: Helle Thorning Schmidts oldefar Ferdinand Eusebius Sørensen var med I krigen I 1864 - og var med til at opfinde nogle af de første telefoner.

Filminstruktøren

Foto: Claus Bech
Vis mere

Susanne Bier, 54 år
Hun fik danskerne til at sige »Så fuck fuck da« med filmen ’Den eneste ene’ fra 1999. Siden da har Susanne Bier lavet flere danske kæmpesucceser og i 2011 opnåede instruktøren den største anerkendelse, da hun vandt en Oscar for filmen ’Hævnen’.

Bonusinfo: Bier arbejder i øjeblikket på det historiske drama ’Mary Queen of Scots’ om Dronning Elisabeth 1.’s kusine.

Forfatteren

Foto: Erik Refner
Vis mere

Lise Nørgaard, 97 år
Hun er bedst kendt som manuskriptforfatteren til Danmarks-krøniken ’Matador’, der stadig står som et af de fineste værker i dansk tv-historie. Derudover udgav Lise Nørgaard i 1992 den selvbiografiske roman ’Kun en pige’, der senere blev filmatiseret. Hun har derudover udgivet både essays og bøger, ligesom hun i mange år var journalist.

Bonusinfo: Lise Nørgaard har skrevet flere afsnit af tv-serien ’Matador’.

Iværksætteren

Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Mette Lykke, 34 år

Du kender hende måske ikke af navn, men du kender uden tvivl hendes produkt. I hvert fald hvis du bare løber en lille smule. Endomondo er en løbe-app, der kan hjælpe dig med alt i din løbetræning. Stort set. Faktisk er den så smart, at den lige er blevet solgt for over en halv milliard. Mette Lykke begyndte projektet tilbage i 2007 - dengang var hun kun 26 år gammel. Det gør hende ikke bare til succesfuld iværksætter, men til en helt vanvittig sej iværksætter.

Bonusinfo: Hun er nu ansat hos Under Amour, der købte hendes App.

Popstjernen

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

MØ, 26 år

Karen Marie Ørsted har uden springbræt eller tab af originalitet skabt et kæmpestort navn - ikke bare i Danmark, men også i udlandet - som MØ. Med sine punkaner og girlpower-attitude passer hun ikke rigtigt ind i den sædvanlige popstjerneskabelon. Alligevel er hun måske den eneste rigtige internationale popstjerne, vi har i Danmark (Quadron har vistnok også ok meget succes i USA).

Bonusinfo: MØ har lavet flere internationale hits, blandt andet med super-DJ-duoen Major Lazor og Diplo (som er den ene mand i Major Lazor).

Teniknørden

Foto: Claus Bjørn Larsen
Vis mere

Christiane Vejlø, 41 år
Hun er beviset på, at teknik ikke kun er noget, mænd forstår sig på. Som radiovært på teknologiprogrammet ’Elektronista’ på Radio24syv, øser hun ud af sin tech-viden og som direktør for hendes egen virksomhed Elektronista Media yder hun også strategisk rådgivning til virksomheder.

Bonusinfo: Christiane Vejlø designede sidste år en clutch-taske beregnet til alle slags gadgets og med indbygget oplader.

Journalisten

Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Vis mere

Puk Damsgård, 36 år

DR's kvindelige krigskorrespondent trodser til dagligt al sund fornuft for at rejse derhen, hvor konflikterne er på sit højeste. Puk Damgård er ikke sej, fordi hun er kvinde, men det er en faktor, der absolut ikke gør hendes arbejde lettere. Puk Damsgård er sej, fordi hun er brænder for det hun laver - og risikerer eget liv og velbefindende for at gøre dig klogere på Mellemøsten.

Bonusinfo: Puk Damgård blev i 2012 hædret med Berlingske Fonds Journalistpris, for stort set det samme.

Skuespilleren

Foto: Claus Bech
Vis mere

Danica Curcik, 29 år
Hun var kun lige blevet færdiguddannet fra Statens Teaterskole, før hun landede en hovedrolle på Det Kongelige Teater. Så var stilen ligesom lagt. Siden er hun blandt andet blevet kåret som ’Shooting Star’ på filmfestivalen i Berlin – og vandt for nyligt en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle. Vi er vilde med Danica og ser sandsynligvis – og heldigvis – mere til hende fremover.

Bonusinfo: Danica Curcic har netop spillet hovedrollen i teaterstykket ’Lort’, hvor hun gennem hele stykket sad helt nøgen på scenen.

Politikeren

Foto: Simon Skipper
Vis mere

Johanne Schmidt-Nielsen, 31 år
Som 23-årig blev Johanne Schmidt-Nielsen valgt ind i Folketinget i 2007 med godt 9.000 personlige stemmer. Siden er hun blevet Enhedslistens politiske ordfører og har hun om nogen vist, at Christiansborg også kan været et sted for unge kvinder.

Bonusinfo: Det Konservative Folkepartis daværende formand Bendt Bendtsen bad i 2007 Johanne Schmidt-Nielsen hente kaffe til sig i venteværelset før en partilederdebat. Han vidste ikke, at den 23-årige Johanne var spidskandidat.

Designeren

Foto: Dennis Lehmann
Vis mere

Stine Goya, 35 år

Du kender et Stine Goya-design, når du ser det. Og det er måske en af de vigtigste ting, du kan opnå som designer. Den sprælske designer har specialiseret sig i print og sjove mønsterkombinationer, hvilket er ret atypisk for en skandinavisk designer. Stine Goya har i den grad kastet farve og fest i en ellers halvgrå skandinavisk tilværelse.

Bonusinfo: Stine Goya var i 2005-2006 moderedaktør på modemagsinet Cover, før hun grundlagde sit firma.

Teaterinstruktøren

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Elisa Kragerup, 35 år

Hun er blandt de allermest eftertragtede instrutører inden for dansk teater i øjeblikket. Hun har vundet adskillige Reumert-priser allerede, og billetterne til hendes opsætninger bliver som regel revet væk på ingen tid. Du kender måske Anne Linnet-fortolkningen 'Hvid Magi', som hun lavede med teatertruppen Sort Samvittighed. De er lige nu aktuelle med Tove! Tove! Tove!, som altså er ret god, skulle vi lige hilse at sige.

Koncernchefen

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Lisbeth Knudsen, 61 år

Hun er uddannet journalist og i dag ansvarshavende chefredaktør for avisen Berlingske og koncerndirektør for Berlingske Media, der er Danmarks største mediekoncern med en lang række aviser, magasiner, radioer og onlinemedier. Lisbeth Knudsen er også bestyrelsesformand ved flere medier og institutioner, blandt andet Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Infomedia og Radio24Syv.

Bonusinfo: Har blandt andet en fortid som administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør for Det Fri Aktuelt og som nyhedsdirektør i DR.

Prinsessen

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Kronprinsesse Mary, 43 år

Vi kan umuligt lave en liste over seje danske kvinder uden at inkludere vores smukke Kronprinsesse. Hun har på kort tid vist sig som en yderst habil prinsesse af slagsen. Hun er i den grad en fangst for det danske kongehus.

Bonusinfo: Hun vælger sine velgørenhedsprojekter med omhu, og det sidste år har hun kæmpet særligt meget for kvinder og pigers rettigheder, hvilket gør hende endnu mere værdig til denne liste på denne dag.

Sportsmanden

Foto: DAVID CROSLING
Vis mere

Caroline Wozniacki, 24 år

Der er kun grund til at hylde ’Miss Sunshine’, som Caroline Wozniacki ofte kaldes i internationale sportsmedier. Hun har ligget nummer et på verdensranglisten af flere omgange – som den eneste dansker nogensinde, og når hun ikke spiller tennis, løber hun bare lige et marathon i New York eller poserer til Sports Illustrated Swimsuit Issue. Det er sådan set kun Serena Williams, der står i vejen for Wozniackis totale tennissucces, som vi ser det.

Bonusinfo: Caroline kommer fra en familie af sportsfolk. Begge hendes forældre har været professionelle, og hendes storebror Patrick Wozniacki er i dag fodboldspiller.

Samfundsdebattøren

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Soulaima Gourani, 39 år

Den marokkanskfødte erhvervskvinde tiltrækker sig altid masser af opmærksom med sine skarpe holdninger til, ja alt. Hun har været ansat i Mærsk, besidder flere bestyrelsesposter - men har hun i dag sin egen konsulentvirksomhed.

Bonusinfo: Trods hendes imponerende CV, så kender du hende nok bedst som ivrig monopoldeltager i P3-institutionen Mads & Monopolet.