KOMMENTAR

Fredag rettes verdens øjne mod Sydkorea, når den olympiske ild tændes, og vinter-OL går i gang for 23. gang kl. 12.00 dansk tid. 3.000 atleter fra 90 nationer vil mødes for at dyste i en bred vifte af konkurrencer. Fra Danmark deltager 17 atleter, hvilket er det næststørste vinter-OL-hold nogensinde.

Det bliver mit 7. OL, og jeg ser frem til at følge atleterne i verdens mest prestigefyldte konkurrence. En OL-medalje er tæt på at være det fornemmeste, man kan opnå, fordi konkurrencen er så knivskarp. For Danmark er det kun lykkedes én gang før at vinde en medalje ved et vinter-OL. Det skete i 1998 i Nagano, hvor curlingkvinderne med skipper Helene Blach-Lavrsen vandt sølv.

Selv om vintersportsgrenene ikke er vort stærkeste felt i Danmark, forventer vi masser af spændende konkurrencer. De danske atleter skal dyste inden for curling, freestyle (halfpipe ski), langrend, alpint skiløb og speedskating. Vi har to curling-hold med, både herrer og kvinder, og det ville være en kæmpe præstation, hvis et af holdene bringer en medalje hjem.

Vores målsætning lyder på, at curlingherrerne slutter i top-seks. Det tror vi på, fordi de blandt andet blev nummer to ved VM i 2016. Vi har også en målsætning om, at fanebærer og speedskater Elena Møller Rigas slutter i top-seks.

I disse dage ankommer de danske atleter til OL-byen, hvor de slutter sig til verdens øvrige atleter. Det er nemt at se, hvor de forskellige delegationer bor, fordi der er tradition for at iklæde sin bygning med landets flag. Det gør det hurtigt at overskue, hvor folk kommer fra og falde i snak om sport, kultur, ferier eller andet, når man går forbi bygningerne og senere mødes i den kæmpestore kantine eller til konkurrencerne.

OL er nemlig mere end sport. Det er også et møde mellem personer og kulturer. Og netop dét bliver forstærket til dette vinter-OL i Pyeongchang, som også er blevet døbt ”Fredslegene”. For hvem havde forestillet sig for bare få måneder siden, at Sydkorea og Nordkorea ville gå ind på stadion sammen på fredag og stille op med et fælles hold i ishockey for kvinder? Forhåbentligt kan den begyndende dialog være med til at skabe reelle fremskridt på den koreanske halvø.

Og det er helt i tråd med de moderne olympiske leges stifter, Pierre de Coubertin. For ham var OL, henimod slutningen af 1800-tallet, i høj grad et middel til at opnå fred og udviske fjendskaber mellem nationer. Det skulle ske gennem en fair kappestrid med ungdommen som omdrejningspunkt.

Fra fredag vil sportsudøvere fra hele verden dyste i fredelig kappestrid om de eftertragtede OL-medaljer. Det vil give os alle fælles globale oplevelser, som jeg er sikker på, at mange danskere vil komme ind på, når de rejser på skiferie til Frankrig, Norge, Østrig mv. lige om lidt. Uanset hvor man rejser hen, vil man have noget at tale om og gå op i. Se, det er værd at sætte pris på i en polariseret og fragmenteret verden, hvor vi har brug for at samles om fælles oplevelser og værdier - ikke spredes.