Vinter-OL er måske langt fra den publikumsfest, som det kan se ud til på TV.

30 kilometers langrend for herrer ligner umiddelbart en sand OL-fest med masser af tilskuere på tribunerne. Men ifølge det svenske medie Aftonbladet er virkeligheden mere nuanceret, end tv-billederne antyder.

SE HØJDEPUNKTER FRA NATTENS OL-BEGIVENHEDER (ELLER LAVPUNKTER SET MED DANSKE BRILLER) I VIDEOEN OVER ARTIKLEN

Ifølge Aftonbladets reportage står OL-arrangørernes billeder i skærende kontrast til virkeligheden derude i den sydkoreanske skisportsby. Mange af siddepladserne er tomme, og stemningen er ikke ligefrem i top.

Men det er ikke det indtryk, man får, når man ser på de levende billeder leveret af OL-arrangørerne. Her ser man en propfyldt tribune. OL-arrangørerne 'narrer' seerne med en række snedige tricks, skriver det svenske medie.

Der var ikek ligefrem fyldt på tribunerne, da norske Ragnhild Haga fejrede sin OL-guldmedalje i langrend.
Der var ikek ligefrem fyldt på tribunerne, da norske Ragnhild Haga fejrede sin OL-guldmedalje i langrend. Foto: ODD ANDERSEN
Vis mere

Aftonbladets egne billeder viser da også mange tomme siddepladser og store mellemrum mellem 'etagerne' på tribunen. Avisen kalder løbet en 'monumental publikumsfiasko.” Opskriften er ifølge den svenske avis angiveligt tredelt:

Den første finurlighed er, at arrangørerne angiveligt nægter at lade publikum stå langs skiløbene - hverken i skiskydning eller langrend. På den måde tvinger man alle, som vil overvære løbet, til at stå på tribunerne, som bliver fyldt op og kommer med på tv-billederne.

Selfie-tid på en tom tribune ved langrend-OL-anlægget
Selfie-tid på en tom tribune ved langrend-OL-anlægget Foto: KAI PFAFFENBACH
Vis mere
Der er langt mellem langrend-fansene i Pyeongchang.
Der er langt mellem langrend-fansene i Pyeongchang. Foto: LEONHARD FOEGER
Vis mere

Dernæst er der to tribuner ved målområdet. Den ene tribune er dog helt flad og kan rumme helt op til 4500 mennesker. Det betyder, at tilskuerne ikke kan se noget, hvis man ikke rykker frem i rækkerne. Dermed står alle forrest, og der sløres for, at der er mange ledige pladser i bagrækkerne.

Til sidst er der ståtribunen med fem etager og plads til 3000 mennesker. Også her er man nødt til at trække helt foran til rækværket for at kunne se noget. På den måde bliver folk jævnt fordelt over de fem etager, og folkemængden fremstår på den måde meget større, end den i virkeligheden er.

Også det norske medie VG skriver om den manglende “OL-turisme”. Det er rettere frivillige arbejdere og mediefolk, som ifølge avisen udgør en stor del af bybilledet. En af de norske atleter var heller ikke synderlig begejstret til skiskydning i mandags.

»Det er så mørkt, koldt og kedeligt her, så det havde måske været godt med lidt jubelbrøl i ny og næ,« sagde den norske biatlet Johannes Thingnes Bø til VG.

Da franske Martin Fourcade vandt OL-guld i skiskydning. havde de fleste tilskuere allerede forladt stadion. Men franskmanden kan godt forstå, at der ikke var mange fremmødte til at overvære konkurrencen.

“Konkurrencen gik i gang sent i aften, og det var frygteligt koldt. Jeg kan godt forstå, at folk ikke strømmer til areanen. Skiskydning er ikke udbredt i Sydkorea,” sagde Martin Fourcade til VG.

Men det er ikke alle, som er enige i de svenske og norske reportager. Norges tidligere langrendschef, Åge Skinstad, skriver på Twitter, at der var 6.000 betalende tilskuere til langrend.

Derudover sagde Den Internationale Olympiske Komité (IOC) i sidste uge, at 77 procent af alle billetter til dette års vinter-OL er blevet solgt. Der var på det tidspunkt tale om cirka 826.000 billetter.

Vinter-OL i Pyeongchang gik i gang den 9. februar og slutter den 25. februar.