'Nydansere' bliver kendisdeltagerne i 'Vild med dans' kaldt. Der er dog stor forskel på, hvor 'nye' danserne i TV 2-programmet er.

Skuespilleren Johannes Nymark gav den sidste fredag fuld gas med en jive og fik stor ros fra dommere og scorede en førsteplads blandt deltagerne. Det viser sig, at han har fået danseundervisning i tre år på Det Danske Musicalakademi i Frederica.

Uddannelsen er en fuldtidsuddannelse med tre hovedfag. Sang, drama og dans. Det fremgår af den nyeste uddannelsesplan fra stedet, at der er omkring 9x90 minutters danseundervisning om ugen.

Johannes Nymark blev færdig på skolen i 2009.

Thomas Agerholm, rektor på Musicalakademiet, fortæller til BT, at uddannelsen i store træk er den samme som i dag, men at der er blevet skruet en anelse op for både dans og dramaundervisning.

- Der bliver undervist i standard- og latindans på skolen, men det er ikke ret meget. De tre primære stilarter er jazz, ballet og step, siger rektoren.

En kæmpe fordel

Formålet med hovedfaget dans i den tre-år lange uddannelse er ifølge studieplanen at, 'den studerende lærer at gøre kroppen til et veldisciplineret redskab for det kunstneriske helhedsudtryk i en koreografisk sammenhæng.

VMD

BT har talt med vores faste danse-ekspert, tidligere professionel danser i Vild med dans, Steen Lund, for at høre, om det er en fordel med basal danseundervisning og undervisning i andre stilarter.

- Der er ingen tvivl om, at når man har danset i tre år, så har man et meget bedre udgangspunkt end de andre, siger Steen Lund.

Timing, musikforståelse, kropsforståelse, holdning og indlevelsesevne er mere eller mindre ens uanset hvilken stilart, man danser, forklarer han.

Steen Lund har endda været gæsteunderviser på Det Danske Musicalakademi, hvor Johannes Nymark er uddannet.

- Jeg kan huske Johannes svagt. Han var energisk og arbejdsom, men jeg husker ikke detaljer, siger han.

Steen Lund har undervist i standard og latindans på musicalskolen, som netop er de stilarter, som Vild med dans-deltagerne danser.

- Når jeg underviste var det i et forløb på nogle uger med undervisning et par gange om ugen. Jeg valgte de typer danse af både latin og standard, der kunne være med i en musical. Jive og cha-cha-cha og så videre, fortæller den tidligere Vild med dans-danser.

Steen Lund mener, at det er den basale dansetræning, der har hjulpet Johannes Nymark mest og ikke så meget den specialiserede undervisning i standard og latin-dans.

- Jeg tror ikke, at det er de få timer, Johannes har haft i standard og latindanse, der har gjort ham så god. Det er fordi, han er vant til at bevæge sig til musik og koordinere, og fordi det er noget, han gerne vil leve af, og så bliver man også god til det, forklarer Steen Lund.

For god til Vild med dans

Steen Lund nævner også vejrværten Sara Maria Franch-Mærkedahl, der deltager i år, som en nydanser, der måske er for god til programmet. Hun har danset hiphop og funk i 11 år.

- Det er det samme med Sara Maria. Selvom hun siger, at hun ikke kan bruge det til noget, er hun i hvert fald på et langt højere niveau. Starter de andre deltagere på minus 3, så starter hun på 11 ud af en 15-skala. Johannes er ikke helt på 11, fordi han ikke har brugt så mange år, så han er måske på niveau fem eller seks. Begge har en væsentlig fordel af, at de har danset før. Det er der ingen tvivl om, siger Steen Lund.

Sara Maria har imponeret de fire Vild med dans-dommere i nærmest hver eneste afsnit af programmet, og Steen Lund har også været imponeret.

- Jeg vil ikke tage noget fra Sara,  for hun er en rigtig dygtig danser. Hun har bare et andet udgangspunkt som er væsentlig højere end de andre.  Det samme med Johannes. De er virkelige dygtige. Sara er næsten for dygtig til programmet. Det er en lille smule uretfærdigt for de andre, siger Steen Lund.

Programchef på TV 2, Gitte Madsen, mener ikke, at det er et problem, at Johannes Nymark eller for den sags skyld andre nydansere, har fået danseundervisning før.

- Vi har haft deltagere før, der har gået på musicalakademi eller fået danseundervising. Det er en subjektiv vurdering, hvem der skal være med, og vi vil gerne have deltagerne kommer med forskellige baggrund. Så må seerne bestemme, hvem der skal danse fra uge til uge. Vi sætter bare holdet, det er vores job, siger Gitte Madsen.

Der er ikke nogen regler for, hvor god man må være, eller hvor meget man må have danset før for at blive Vild med dans-deltager, og alle deltagere har fordele og ulemper, mener programchefen.

- Man kan spørge sig selv om en gymnast på vej til OL har en fordel over for en 70-årig modeskaber. Man kan spørge sig selv om en kendt politiker har en fordel over for en ukendt sportsmand. Det kan både være fysiske fordele eller 'kendtheds-faktoren', siger programchef Gitte Madsen.

Hovedpersonen selv, Johannes Nymark, indrømmer, at han har et bedre udgangspunkt end mange af de andre deltagere.

- Vi går ind i programmet med forskellige forudsætninger, og jeg har selvfølgelig brugt min krop mere end eksempelvis Astrid Krag, der ikke skal bruge kroppen i forbindelse med arbejde. Det er selvfølgelig en fordel, at man er vant til at sætte højre fod foran, når man får det at vide. At være skuespiller er også en fordel. Når vi er på dansegulvet, handler det også meget om, hvilket udtryk man har. Det selvfølgelig en kæmpe fordel, siger Johannes Nymark.

Er det unfair for de andre deltagere?

- Det synes jeg ikke. Jeg tror, at TV 2 prøver at sætte et hold sammen med mange forskellige typer, og der er jo altid nogen med bedre forudsætninger end andre. Jeg synes selv, at det gør programmet spændende, at der er nogen, man ved fyrer noget fedt af på gulvet, hvor det spiller. Det er også fedt, at der er andre, der har en udviklingshistorie. Så kommer det bare an på, hvem folk bedst kan lide, siger Johannes Nymark.

Johannes Nymark skal danse igen fredag aften, når Vild med dans bliver vist live klokken 20 på TV 2.