Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hendes mor fik fjernet sit ene bryst pga brystkræft. Hendes stedfar har været mærket af sygdommen. Og hendes farmor døde også af kræft. Men det smerteligste tab var, da stedmoderen, skuespilleren og forfatteren Lotte Tarp, også måtte bukke under for den frygtede sygdom.

Det er 12 år siden, dansk film- og teaters diva, Paprik Steen oplevede sit livs store tab og sorg, da hendes stedmor den smukke, blonde skuespiller, Lotte Tarp døde af lungekræft.

Men selv om 12 år for mange mennesker er længe siden, så står dødsfaldet den dag i dag stadig i knviskarp erindring for Paprika Steen. Så hårdt var det nemlig for den feterede skuespiller at miste sin stedmoder.

- Min elskede stedmor Lotte, var den som virkelig blev revet bort. Og tidligt i livet. Det var voldsomt, fortæller Paprika Steen til bt.dk.

Det er i forbindelse med TV2's store 'Knæk Cancer' kampagnen, at Paprika Steen har valgt at fortælle om det smertelige tab, der i årevis fyldte flere i hendes familie med sort sorg.

- Der gik mange år før det gik op for mig, at hun ikke var der mere. For når et menneske er så heftigt, som Lotte var, så er det ligesom at rive munden på Mona Lisa ud af maleriet, så er der bare et stort hul. Der mangler noget, selv om hendes energi lever videre. Men der mangler noget, forklarer Paprika Steen sin sorg.

Den prisvindende skuespillerinde, der i disse uger bliver svinget rundt på dansegulvet af Mads Vad i Vild med dans, lægger ikke skjul på, at tabet af Lotte Tarp var voldsomt.

Stedmoderen, der udover at være en prisbelønnet skuespiller, også blev anerkendt som forfatter til erindringsbogen 'Det skulle nødig hedde sig', var  i mange år var gift med Paprika Steens far, jazzmusikeren Niels Jørgen Steen. Derfor var hun en stor del af Paprika Steens opvækst.

- Hun var så stort et menneske og fyldte så  meget i landskabet. For hun var så fantastisk en person. Og smuk. Og sund, altså ikke hypersund, men fin og trænede og spiste sundt. Men det kom bare slam-slam, fortæller skuespilleren i et toneleje, der afslører, at sorgen stadig lurer bag smilet på Paprika Steens ansigt.

For da Lotte Tarp fik konstateret lungekræft, forsøgte hun alt for at bevare livet. Men det var forgæves. Men der gik blot et år, før hun måtte give op for sygdommens indvadering af sin krop.

- Lottes kræft bredte sig, så det gik ret hurtigt. De prøvede alle mulige alternative ting. Men det hjalp ikke. Min far blev efterladt og hendes søn, Jakob, Det var meget sørgeligt. Og det gjorde, at mange i familien begyndte at tænke på at holde op med at ryge, fortæller Paprika Steen.

Hvordan har du det selv med kræft?

- Jeg fortrænger det. Jeg siger altid til mig selv: Det får jeg ikke. Jeg dealer ikke med det i min hverdag. Heller ikke om jeg bliver slået ihjel i en trafikulykke. For så kunne jeg ikke bestille andet, end at gå og være bange. Min måde at leve på er meget her og nu-agtig. Jeg bekymrer mig om mange ting. Men ikke om at blive syg og dø, ler hun.

Og så alligevel ikke. For nu hvor den 49-årige skuespiller og mor til teenagesønnen Otto har nemlig afgivet et løfte til sig selv.

- Jeg ryger stadig. Desværre. Men min plan er nu, hvor jeg snart bliver 50 år, at jeg skal holde op. Nu skal jeg finde en måde at slippe det sidste giftstof - udover kaffe - jeg bruger. For jeg er mest nervøs for at få KOL, det får de fleste rygere, der har røget lige så længe, som jeg har, afslører hun.

- Og nu hvor jeg er gået i topform, så passer det jo slet ikke til at ryge. Og så er det også blevet mere og mere besværligt at ryge. Og så er det så usexet at ryge. Det var kun i gamle dage, det var sexet, siger hun, som det sidste, inden hun skal en tur i spraytan kabinen og gøres brun og have lagt neglelak på til den store Knæk Cancer aften i Vild med dans i aften.

 

Andre læser også