Danmarks Radios spareplan blev lanceret med direkte tv og pressemøde. Planen er langtfra den slagtning, som flere med skælven i stemmen har stillet danskerne i udsigt.

Dagens præsentation af generaldirektøren (og det hedder det stadig) var kølig, velforberedt og et forsøg på at pege ind i fremtiden og ikke mindst de politiske vinde for tiden. Det er fornuftigt af DR at benytte lejligheden til at fokusere på det uundgåelige, brugernes kærlighed til digitale kanaler og services.

Flere af de konkrete nedskæringer er faktisk slet ikke nye. Eksempelvis har omlægningen af både DR Ultra til de store børn og ungdomskanalen DR3 til ren digital distribution været kendt i nogen tid. Det er en beslutning, der giver mening, for de unge brugere er i forvejen mest tilbøjelige til at se programmerne via streaming på dr.tv eller finde dem på diverse sociale medier.

Sammenlægningen mellem DR K og DR2 virker naturlig, og selvom enkelte naturligvis vil opleve tab af en serie eller et program, er antallet af tre flowkanaler på DR formentlig passende.

DR har valgt at friholde drama, dokumentar, mindre børn, nyheder, kor og orkestre for besparelser, og de sidste må være efter et politisk vink med en vognstang, for det er ikke her, DR rammer bredest.

Til gengæld skærer DR i både sporten og underholdning. Begge områder er præget af stærke private aktører, hvor dyre formater og rettigheder dominerer. Sporten 'slipper' med at få sportsnyhederne på radio og tv skåret væk, hvilket er billigt sluppet, da det meste nyhedsformidling på dette område alligevel foregår digitalt.

Generaldirektøren nævnte rettigheder til Tour de France som et tab, men de fulde rettigheder er allerede købt af TV 2, der har bygget deres sommersendeplan op over den rettighed. Til gengæld er DR stadig i markedet for store rettigheder som VM og EM i fodbold og OL, som er de absolut dominerende events, som danskerne altid følger.

Hvor bliver det hårdt for danskerne og dermed for DR? Over årene har DR udviklet et powercenter i Aarhus, der løbende har sprøjtet livsstilsserier ud - populære og ofte billige. Herfra kommer 'Den store bagedyst', 'Gift ved første blik', 'Bonderøven', 'Kender du typen', og listen er endnu længere. Det er programmer, som danskerne elsker, og som kan rulle hvert år. De er helt afgørende for at have et fast greb i danskernes seervaner. Her vil DR bløde, og det ligner en foræring til TV2 og andre private aktører at beskære det.

Planen er balanceret. Radiokanalerne bliver beskåret fra otte til fem, og cirka 400 medarbejdere på alle niveauer får enten en frivillig fratrædelse eller bliver fyret. Det er naturligvis aldrig rart, men har været en naturlig del af mediebranchen de seneste 10 år. Det værste, der kan ske for DR, er, at de ikke selv kommer til at vælge, hvem der bliver, og hvem der forsvinder. Det må for DR være vigtigst at have de bedste folk og ikke de bedst omplacerede folk.

DRs spareplan er ikke en massakre eller en nedsmeltning. Det eneste, man virkelig savner i planen, er en mere offensiv tilgang til medie- og teknologiudviklingen.

Tænk, hvis DR havde spillet ud med at opruste på deres distrikter. Her er DR virkelig i nær kontakt med store dele af landets befolkning hver dag. Her betyder de noget. Men niveauet i spareplanen forbliver uændret, og det er for lidt og for uambitiøst. Tænk, hvis DR ville skabe den mest ambitiøse og bedst fungerende streaming-platform. Jeg ved, at de gerne vil og satser på DR TV-appen men der skal investeres massivt i både teknologi, programmer og hele kulturen bag for at få en fornemmelse af Netflix. Mere end planen stiller i udsigt.

DRs plan er derfor på samme tid præget af rettidig omhu, men uden spræl og en tydelig retning for fremtiden.