En amatørarkæolog fra Ribe opdagede i august en sjælden vikingemønt. Med hjælp fra Sydvestjyske Museer er det nu blevet til i alt 252 mønter.

Nordens ældste by, Ribe, er lidt af et mekka, når det kommer til arkæologiske vikingefund, og byens skatkammer har nu åbnet kistelåget for endnu en historisk kostbarhed.

»Jeg fandt en vikingemønt – der var kun den ene den aften. Men dagen efter tog jeg herud igen sammen med en kammerat. For når der er én, må der også være flere,« siger Tommy Lübecker til DR.

Tommy Lübecker fandt den første mønt i august på marken syd for Ribe, og han og en kammerat nåede at finde 20 mere, inden de kontaktede Sydvestjyske Museer, som startede en udgravning af marken.

Den ene side viser et ansigt, der er omgivet af masker og slanger.
Den ene side viser et ansigt, der er omgivet af masker og slanger. Foto: Sydvestjyske Museer
Vis mere

Der er indtil videre fundet 252 sølvmønter fra det tidlige 800-tal, og fundet er helt usædvanligt, fordi der på verdensplan kun er fundet 11 af denne slags mønter.

Mønterne er ekstremt godt bevaret og er fundet i et gammelt vådområde, hvilket også er grunden til mønternes nærmest nyslåede stand.

Det betyder, at arkæologerne kan studere møntstempler og lære om brugen af penge og den kongemagt, der stod bag.

Fundet bekræfter endeligt, at der blev slået og anvendt mønter helt tilbage i 800-tallet i Ribe, og har betydning for forståelsen af, hvordan man møntede, og hvordan møntproduktionen foregik.

Den anden side viser en hjort med ansigtet mod en slanges.
Den anden side viser en hjort med ansigtet mod en slanges. Foto: Sydvestjyske Museer
Vis mere