‘Følgevirkningerne vil blive katastrofale for planetens økosystem’.

Sådan skriver forskerholdet bag en metaanalyse, der sætter luppen over insekters uddøen på globalt plan. Undersøgelsen påpeger også, at ‘med mindre vi ændrer vores måder at producere fødevarer på, vil insekter som helhed gå mod udryddelse inden for nogle få årtier'.

Insekters udryddelse skrider fremad med en hastighed, der går otte gange hurtigere end hos pattedyr, fugle og krybdyr, konkluderer undersøgelsen.

Verdens insekter har altså kurs mod komplet udryddelse med en hidtil ukendt hastighed. Og konsekvensen truer med at svække resten af jordens levende organismer.

Der er for nylig rapporteret om insekt-kollaps i lande som Puerto Rico og Tyskland, men undersøgelsen indikerer, at insekt-krisen ikke kun hærger i enkelte lande. Den er global.

Hvert år falder den totale masse af verdens insekter med hele 2,5 procent, viser undersøgelsens tilgængelige data. Det tegner et billede af, at insekterne kan være totalt udryddet om få hundrede år.

Derudover peges der på, at mere end 40 procent af insektarterne i verden er faldende, at en tredjedel af insekterne er truet, og at sommerfugle og møl er blandt de arter, som er allerhårdest ramt.

Undersøgelsen er baseret på 73 af de bedste studier til dato, som er udført med dét formål at konstatere insekters uddøen. Det skriver The Guardian.

I undersøgelsens forord skriver forskerholdet bag: 'En gentænkning af den nuværende landbrugspraksis - og især en alvorlig reduktion af pesticider til fordel for bæredygtige, økologiske metoder - er akut nødvendig for at bremse eller vende de nuværende tendenser.'

Francisco Sánchez-Bayo er én af forskerne bag undersøgelsen. Han ved godt, at der i undersøgelsens sprog bruges nogle store, skræmmende ord.

Men han mener samtidig, at det er nødvendigt og på sin plads:

»Vi ville vække folk. Og vores korrekturlæsere og redaktører giver os ret. Når du tænker på, at 80 procent af insekterne er forsvundet inden for de sidste 25-30 år, så er der grund til bekymring,« siger han til The Guardian.