Man kan med god grund anbefale influenzavaccinen til hjerte-kar-patienter, mener forskerne bag studiet.

Et nyt stort studie viser, at når patienter med blodprop i hjertet hurtigt får en influenzavaccination, bliver deres risiko for at dø i løbet af det efterfølgende år næsten halveret, ifølge Videnskab.dk.

»Det er en ret vild effekt, at vi kan undgå dødsfald ved at give en influenzavaccine, som koster 35-50 kroner. I forhold til de behandlinger, vi ellers udfører, er dette en både billig og enkel behandling med stor effekt, og vores anbefaling er derfor, at det bliver rutine at give vaccinen til patienterne, når de er indlagt,« siger den danske hjertelæge og professor Ole Frøbert fra Örebro University Hospital i Sverige, til Videnskab.dk.

Han har taget initiativ til og ledet studiet, hvis resultater netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Circulation.

Bekræfter, hvad vi ved

Det er et »fornuftigt« studie, mener Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet. Han har ikke taget del i det nye studie, men han har læst den videnskabelige artikel for Videnskab.dk.

Det bekræfter noget, vi allerede ved: at der er en sammenhæng mellem influenza og overdødelighed af hjertesygdom, og at det kan ses i den samlede dødelighed i befolkningen.

Forskerne ved allerede, at patienter med hjerte-kar-sygdom har en konstant betændelsestilstand i kroppen.

»Når du så bliver virusinficeret, aktiverer du denne her betændelse yderligere. Det er lidt samme problematik, vi ser med covid-19-patienter, som har diabetes eller hjerte-kar-sygdomme. At når kroppen i forvejen er i forsvarsposition, kan du trigge de effekter, som fører til, at du skubber personer, der er sårbare, ud over kanten,« siger Allan Randrup Thomsen til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Influenzavaccination: Bør du få den?

Internationalt lodtrækningsforsøg

I studiet deltog 2.571 patienter fra 30 forskellige hospitaler i Danmark, Sverige, Norge, Letland, Skotland, Tjekkiet, Bangladesh og Australien. Fra Danmark deltog fem hospitaler, herunder Rigshospitalet. Patienterne havde en gennemsnitsalder på 60 år.

Patienterne blev alle indlagt med blodprop i hjertet, som blev behandlet. Efterfølgende fik den ene halvdel influenzavaccine, mens den anden halvdel fik en indsprøjtning med placebo (saltvand). Hvem der fik hvad, blev afgjort ved lodtrækning.

Efter et år fulgte forskerne op og tjekkede, hvordan det gik patienterne i begge grupper.

61 af de patienter, der havde fået placebo, døde inden for et år – svarende til 4,9 procent.

37 af dem, der havde fået vaccinen, døde inden for et år – svarende til 2,9 procent.

Det betyder, at risikoen for at dø var 41 procent mindre hos patienter, der fik en influenzavaccination på hospitalet, skriver Videnskab.dk.

Effekten af influenzavaccinen på personer med kroniske sygdomme er velkendt, men præcis hvad der får vaccinen til at virke på patienter med hjerte-kar-sygdom, er endnu ikke fastslået.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad skal der til for at fremstille en influenzavaccine, som beskytter os hele livet?

Ny – og billig – behandling

Studiets resultater kan betyde, at en influenzavaccination kan blive en del af behandlingen i fremtiden, når en patient bliver indlagt med en blodprop i hjertet.

»Det er absolut en god grund til at anbefale influenzavaccinationen til hjerte-kar-patienter. Men det er op til selvstændige ekspertkommiteer, om retningslinjerne skal opdateres,« siger Ole Frøbert til Videnskab.dk.

At det er en god grund til at anbefale hjerte-kar-patienter at få en influenzavaccination, er Allan Randrup Thomsen enig i.

»Vi kan sige ud fra dette studie, at man måske skal gå mere specifikt til de her patienter, der lige har haft en blodprop i hjertet, og sige til dem, at de næste sæson skal lade sig influenzavaccinere. Det vil give dem en ekstra beskyttelse.«

Andre artikler på Videnskab.dk:

Betændelse øger risikoen for blodpropper

Vaccination af børn og unge mod covid-19: Her er, hvad forskningen viser

Stort studie: Så meget farligere er coronasmitte end bivirkninger ved RNA-vaccinen