Palæomad – eller stenalderkost, som det også bliver kaldt – imiterer efter sigende forhistoriske menneskers spisevaner og er for mange danskere en klart defineret diæt, hvor størstedelen af kosten bør bestå af kød og grønt.

Men ny forskning tyder på, at vores forfædres diæt ikke nødvendigvis levede så sundt.

Det viser sig, at mennesker i det nordlige Norge i den yngre stenalder kan have spist usunde mængder af giftige tungmetaller.

Det skriver ScienceAlert.com ifølge Videnskab.dk.

Forskere fra Universitetet i Tromsø har set på forstenet skrald fra stenalderfolk i Norge for mellem 6.300 og 3.800 år siden, som er lidt senere end den ældre stenalder.

Studierne antyder, at fiskene og skaldyrene, der dominerede den lokale diæt, indeholdt op til 22 gange over det maksimale niveau af tungmetaller som bly og cadmium, der anbefales til mennesker i dag, skriver ScienceAlert.com.

»Vi har brugt torsk og sæler som stedfortrædere til at forstå, hvordan belastningen af disse tungmetaller kunne have påvirket den moderne menneskelige befolkning i området,« skriver forskerne i deres studie.

»Mad fra havet under den yngre stenalder i Varanger var usundt, hvis ikke farlig.«

Tungmetaller er dog ikke kun et problem, der har eksisteret i stenalderen, ifølge ScienceAlert.com.

De store mængder tungmetaller kan forbindes med det skiftende klima, der fulgte efter den sidste istid, som sluttede for omkring 11.700 år siden, skriver forskerne.

Da klimaet er stadigt skiftende, antyder fundene også, at vi i nyere tid kan begynde at se større mængder af tungmetalforurenende stoffer i nogle af vores fødevareforsyninger, antager forskerne ifølge ScienceAlert.com.

Artiklen er bragt i samarbejde med Videnskab.dk.