Ser du frem til at fejre weekenden med et godt glas rødvin, så læs trygt videre.

Måske behøver du slet ikke have dårlig samvittighed over din hang til de gyldne dråber.

De skadelige virkninger af at drikke alkohol er velkendte, men nu peger et nyt studie på, at der kan være en sundhedsgevinst ved at drikke alkohol i små mængder. 

Det er japanske forskere, der har set på data fra over 57.000 personer i en periode på ti år. 

Studiet viser, at det såkaldte dårlige kolesterol stiger hos personer, der stopper med at drikke alkohol. 

Det skriver norsk TV 2, som citerer en videnskabelige artikel i det anerkendte tidsskift JAMA Network Open. 

Til gengæld kan de, der begynder at drikke alkohol, opleve en lille forbedring i kolesterolniveauerne.

»Jeg vil ikke sige, at det er sundt at drikke et glas vin hver dag, men det er heller ikke sikkert, at det bare er usundt,« siger forsker og professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Jørg Mørland, til tv-stationen.

Lægerne skelner mellem det gode HDL-kolesterol og det dårlige LDL-kolesterol. 

Oslo-professoren henviser til tidligere studier på området, der har vist, at alkohol øger det 'gode' kolesterol og sænker det 'dårlige.'

Han er i øvrigt enig med de japanske forskere i, at »en moderat mængde alkohol er forbundet« med reduceret dødelighed af nogle hjerte-kar-sygdomme. 

Dog vil han ikke gå så langt som til at anbefale afholdsfolk at begynde at drikke på grund af kolesterol.

»For nogle kan det måske være sundt med et glas vin, men man bør ikke tillægge alkohol nogen stor sundhedseffekt,« siger Jørg Mørland.