I ‘Junglebogen’ står drengen Mowgli udenfor blandt dyrene, fordi han, som menneske, mestrer ild.

Og nu indikerer et nyt fund, at urmennesker kunne bruge ild til at forbedre flinte-redskaber for allerede 300.000 år siden.

Det skriver Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

I Qesem-grotten i det centrale Israel har arkæologer nu fundet flinte-værktøjer, der er blevet ‘bagt’ ved lave temperaturer.

Dette indikerer, hvor mentalt og kulturelt avanceret urmennesket allerede var på denne tid.

Flintesten går nemlig ikke så nemt i stykker, hvis det behandles ved bestemte varmegrader.

Dermed kan flinten nemmere formes og tilpasses en bestemt funktion som værktøj.

»Ild blev brugt til træ-redskaber så tidligt som for 400.000 år siden, men at opvarme sten kræver mere kontrol,« forklarer antropolog Katja Douze til Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

Hun er antropolog ved Geneve Universitet, men var ikke involveret i studiet.

For Douze var det især vigtigt for studiet, at der blev fundet både stumper og knive af flint, der var blevet varmet forskelligt:

»Forskellen indikerer, at opvarmningen var intentionel. Nu skal vi bare finde ud af, hvordan den blev udført,« siger hun til Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

Silje Evjenth Bentsen, en antropolog ved Bergen Universitet, forklarer, at teknikken kræver planlægning og forudseenhed:

»Man skal samle både brændsel og de rigtige sten, holde bålet ved den rigtige varme den rette mængde tid og lade stenene køle, før de formes,« siger hun til Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

Opdagelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Human Behaviour.

Andre artikler på Videnskab.dk