Det er ingen nyhed, at graviditet og ung alder har en forbindelse, når det kommer til at forebygge brystkræft. Men nu ved man også, hvor meget og i hvilken uge, forebyggelsen sker.

Et nyt studie viser, at gravides risiko for brystkræft falder med otte procent for hvert barn, hvis kvinder får dem inden, de bliver 28 år, og hvis graviditeten strækker sig forbi uge 34.

Formålet med studiet var at undersøge, hvad det er ved graviditeten, der skaber den forebyggelse, der varer hele livet, og det har forskerne ved Statens Serum Institut (SSI) nu gjort.

»Det er et meget vigtigt fund, at vi nu ved, at beskyttelsen indtræder på et helt bestemt tidspunkt i graviditeten og ikke er noget, der bygges op henover en graviditet,« siger professor Mads Melbye fra SSI, der står i spidsen for projektet.

Studiet viser, at kvinder, der føder i uge 33, ikke opnår den beskyttende effekt, men at kvinder, der derimod når hen til uge 34 eller længere, får en reduktion i brystkræftrisiko, som varer hele livet.

»På den måde ved forskerne præcis, hvor de skal lede efter den beskyttende faktor, og det giver os en reel mulighed for at afdække mekanismen og forstå, hvordan beskyttelsen opnås,« siger Mads Melbye.

Studiet bygger på en undersøgelsesbasis på 3,3 millioner graviditeter og fødsler mellem 1978 og 2014 baseret på oplysninger fra samtlige kvinder om deres graviditeter, fødsler og brystkræft, der er født mellem 1935 og 2002. I alt godt 2,3 millioner kvinder.

De danske tal er efterfølgende blevet sammenlignet med tilsvarende norske tal fra i alt 1,6 millioner kvinder født mellem 1935 og 1994, som viste de samme resultater.

Studiet viser også, at effekten ikke har noget at gøre med hverken socioøkonomisk status, eller om barnet er i live ved fødslen. Det er kun graviditetens længde, der betyder noget.

Undersøgelsen er et vigtigt skridt i kampen mod brystkræft, som er den hyppigste kræftform blandt kvinder, hvor cirka 4000 rammes hvert år.

»Vi kan lære meget om, hvordan man reducerer kvinders risiko for at få brystkræft. Hvis vi finder ud af, hvilke signalstoffer fra kroppen, der sætter gang i den beskyttende effekt, vil man måske på sigt kunne udvikle en pille, der vil kunne beskytte kvinder mod brystkræft. Det har længe været min drøm,« siger han.

»Vi håber meget, at denne nye viden kan bringe os til et niveau, hvor vi kan udvikle en forebyggende behandling, for det er der i den grad brug for. Men det ligger et stykke ude i fremtiden endnu,« siger Mads Melbye.