Danmark har haft en stor stigning i tilfælde af smittede med den dødelige legionærsygdom, viser nye tal.

Fyn er et af de hårdest ramte steder, hvor især Nordfyns Kommune er blandt de værste steder i landet. Odense Kommune kommer i den næstværste gruppe, hvad angår legionærsyge, skriver Ingeniøren.

Avisen har kortlagt tal fra Statens Serum Institut, som viser, der er store regionale forskelle på, hvor hårdt områder er ramt.

I 2020 blev 278 danskere smittet med legionella, og 39 af dem døde, hvilket er det højeste antal nogensinde. 44 af de smittede i 2020 var fra Fyn, og øen har generelt gennem årene været særligt hårdt ramt.

Søren Uldum, fagchef ved afdeling for bakterier, parasitter og svampe ved SSI fortæller, at man ikke har kunne finde en entydig forklaring på de forskellene:

»Vi ser over flere år flest tilfælde på Fyn, mens der er få tilfælde i Nordjylland og i København. Og der er intet, der tyder på, at der er forskel på, i hvor høj grad der testes for legionella. Det mystificerer os lidt, for normalt sammenligner vi os med Sverige, men her er det i Stockholm, at der er flest tilfælde af legionærsygdom relativt til indbyggertal.«

Tallene fra SSI er baseret på samfundserhvervet smitte herhjemme.

Det betyder, at der ikke er tale om folk, der er blevet ramt på rejse eller på hospitalet.

Statens Serum Institut oplyser på deres hjemmeside, at Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer.

De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C og  gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.

Legionella er primært en parasit hos encellede dyr (ffor eksempelamøber), hvor de formerer sig inde i cellen.

Denne egenskab hos Legionella gør, at de også kan etablere sig og gro inde i visse celletyper (for eksempel makrofager) i lungerne hos mennesker og derved give lungebetændelse.