Lyt til artiklen

Skal man være skræmt, eller skal man juble over et vanvittigt videnskabeligt fremskridt?

Mange danskere af en vis alder – eller dem der har set filmen Terminator 2 fra 1991 – husker formentlig det chok, de fik, da de så den ikoniske scene, hvor den topmoderne, onde robot går igennem en dør af tremmer.

Det gør robotten, som er spillet af Robert Patrick, nemlig ved at skifte form til flydende metal, hvorefter den nemt kan gå igennem tremmerne og fortsætte jagten på de gode i filmen, Sarah og John Connor, samt den oprindelige terminator, spillet af Arnold Schwarzenegger.

I denne uge tog videnskaben i den virkelige verden så et lille skridt i samme retning, og det kan du se i den fantastiske/skræmmende – alt efter dit humør – video herover.

Videnskabsfolk hos Chinese University of Hong Kong og Sun Yat-sen University i Kina har således skabt en robot, som er i stand til at skifte mellem flydende og fast metalform og navigere i udfordrende omgivelser.

Blandt andet kan robotten, som har fået form af en Lego-figur, undslippe et bur ved at skite til flydende form og dernæst gendanne sig selv i fast form på den anden side af tremmerne.

»At give robotter mulighed for at skifte mellem flydende og fast form udstyrer dem med øget funktionalitet,« siger Chengfeng Pan, som er en af ingeniørerne bag robotten, ifølge Science Alert.

Robotten er lavet af gallium, et metal, som smelter ved 29,76 grader Celsius, og den er blevet blandet med magnetiske partikler, som gør, at man kan varme den op og køle den ned med induktion og dermed styre dens form.

Rent praktisk mener man, at robotten fremadrettet kan bruges til eksempelvis at fjerne fremmede objekter som slugte batterier fra en mavesæk, eller til at levere medicin det rette sted i kroppen.

»Fremtidigt arbejde bør udforske, hvordan disse robotter kan bruges i en biomedicinsk sammenhæng,« siger en anden af forskerne, Carmel Majidi, i rapporten.

»Det, vi viser, er bare engangsdemonstrationer, beviser på konceptet, men det vil være nødvendigt at foretage yderligere omfattende studier og dykke ned i, hvordan dette faktisk kan bruges til at levere medicin eller til at fjerne fremmede objekter,« siger Carmel Majidi desuden.

Den videnskabelige artikel med forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Matter den 25. januar 2023.