De suger alting til sig. Ja, selv planeter og stjerner.

Nu har astronomer opdaget et af de største sorte huller, der nogensinde er set.

Sorte huller har altid fascineret både videnskabsfolk og almindelige mennesker på grund af mystikken og de voldsomme kræfter, der er på spil.

Tyngdekræften fra sorte huller – som er masse, der er så sammenpresset, at end ikke radiobølger og lys kan udsendes fra det sorte huls overflade – er så voldsom, at intet kan slippe væk fra det. Tværtimod 'spiser' det sorte hul alt i dets nærhed. Også enorme objekter som planeter og stjerner.

Nu har forskere fra universitetet i Durham opdaget et sort hul der har en masse, der er – og hold nu fast – 30 milliarder gange større end Solens. Det skriver Royal Astronomical Society, hvor opdagelsen blev offentliggjort onsdag.

Fundet vækker dog ikke bekymring, men begejstring.

»Dette sorte hul, som har en masse, der er er omkring 30 milliarder gange større end Solens, er et af de største, der nogensinde er opdaget og tæt på den øvre grænse for, hvor store, vi tror, sorte huller teoretisk set kan blive, så det er en ekstremt spændende opdagelse,« siger studiets hovedforfatter, James Nightingale, til Royal Astronomical Society.

Det gigantiske sorte hul er blevet fundet i en galakse så fjern, at den ligger flere hundrede millioner af lysår fra Jorden.