Frysepizzaer, industrismåkager og sukkerholdige morgenmadsprodukter kan muligvis føre til tidlig død.

Det viser et nyt studie af de såkaldte ultraforarbejdede fødevarer, som i de senere år blevet genstand for en vedvarende kritik.

»Vi fandt ud af, at med hver 10 procents øgning i det samlede antal kalorier fra ultraforarbejdede fødevarer steg risikoen for at dø for tidligt med næsten tre procent,« siger en medforfatter på studiet ved navn Carlos Augusto til CNN.

Augusto er en brasiliansk epidemiolog og manden, som i 2009 opfandt udtrykket 'ultraforarbejdede fødevarer'.

Selvom fødevaregruppen i videnskaben er blevet kædet sammen med alverdens dårligdomme fra diabetes til hjertesygdomme og kræft, mangler der stadig viden om de konkrete sammenhænge og mekanismer, har Hjerteforeningen i Danmark tidligere skrevet.

Det nye studie – et såkaldt metastudie – har undersøgt data baseret på mere end 240.000 mennesker.

»Vi kiggede på risikoen for, at en person dør af at spise ultraforarbejdede fødevarer mellem alderen 30 og 69, hvor det ville være tidligt at dø,« forklarer Augusto til CNN.

Forskeren definerer ultraforarbejdede fødevarer som værende 'kemisk manipulerede, billige ingredienser', som ofte bruger syntetiske tilsætningsstoffer for at gøre den spiselige, smagfulde og vanedannende, lyder det.

»Der er ingen grund til at tro, at mennesker fuldstændig kan tilpasse sig de her produkter,« skrev han i tidsskriftet BMJ sidste år.

Nogle lande har tårnhøje forbrug af de ultraforarbejdede fødevarer. I USA og England udgør de op mod 60 til 70 procent af befolkningens samlede kalorieindtag, oplyste kostforsker Anne Tjønneland i 2024 til Kræftens Bekæmpelse.

Sammen med livsstils- og kræftprofessor Anja Olsen gav hun i den anledning tre praktiske råd:

  • Læs indholdet på varerne og overvej alternativer, hvis der er mere end fem ingredienser. 

  • Tænk dig ekstragrundigt om, hvis en af de tre første ingredienser er sukker.

  • Undgå at købe noget, som din oldemor ikke ville kunne genkende som mad.

Kilde: Kræftens bekæmpelse.

Fra fødevareindustrien opfordres der imidlertid til at slå koldt vand i blodet. Sarah Gallo, senior vicepræsident for produktpolitik i Consumer Brands Association, som er en amerikansk handelsorganisation for fødevareproducenter, siger følgende til CNN:

»At dæmonisere bekvemme, prisvenlige og langtidsholdbare mad- og drikkevarer kan begrænse adgangen til næringsrig mad og føre til, at man undgår det«.

Hun bemærker, at det videre kan lede til en dårligere diæt med øget risiko for sygdom.