De fleste af os har nok oplevet følgende situation inden for de seneste måneder:

Først tager du håndsprit på hænderne. Så gnider du det ind i hænderne. Og så kommer lugten.

Du tager nu hænderne op til næsen og bliver så på et splitsekund kastet tilbage til i tiden.

Tilbage til første gang du skruede den ikoniske røde hat af den gennemsigtige flaske og smagte tequila. Måske du endda er en af dem, hvor duften minder dig om den aften, du fik for meget af den mexicanske drik og måtte kapitulere til sengen, brækspanden eller toiletgulvet.

For ja, der er den type håndsprit, som dufter af rendyrket sprit uden de store nuancer, men så er der også den, der lugter af decideret tequila.

Og hvordan kan det så være?

Det har TV2 Østjylland sat sig for undersøge.

Mediet har rådført sig hos hygiejneproducenten Plum, og her lyder svaret, at det handler om den rene alkohol - også kaldet ætanol.

Hvis du fremstiller din ætanol af naturlige råvarer – som oftest hvede eller sukkerroer – kan der i gæringsprocessen opstå en bestemt lugt af eksempelvis tequila, som er afhængig af, hvordan råvarerne eksempelvis er plantet og behandlet.

Plum oplyser dog, at man også kan fremstille alkoholen kunstigt, og at den i det tilfælde ikke lugter på samme måde.

Med andre ord: Ren alkohol kan dufte ren og neutralt, men kan også lugte mere skarpt.

Og det er ofte den billige sprit, der har den skarpe lugt, fortæller Jack Kjær fra TequilaClub Danmark, som importerer drikken til Danmark.

»Når man laver en billig tequila, gælder det om at finde den billigste sprit. Det samme gælder, når man skal vælge sprit til hånddesinfektion. Det er formentlig den samme sprit, der bliver brugt,« fortæller Jack Kjær.