I Danmark er vi mere bæredygtige end alle andre lande.

Det viser det nye indeks for bæredygtighed, EPI, som netop er blevet udgivet. Samme indeks, som Danmark også toppede sidste gang.

»Vi kan være stolte af, at vores indsats for natur og miljø giver genklang globalt. Det viser, at vi er på rette vej. Men vi er langtfra i mål. Vi står midt i en biodiversitetskrise. Og hvis alle levede som i Danmark, ville det kræve fire jordkloder. Derfor skal vi fortsat give naturen plads til at være natur,« siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse udsendt af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Indekset bærer navnet Environmental Performance Index, og her har forskere fra anerkendte universiteter Yale og Columbia rangeret 180 lande på baggrund af 11 områder som for eksempel biodiversitet, vandressourcer og afbødning af klimaforandringer.

Danmark har en score på 77,9 ud af 100 og klarer sig særligt godt på bæredygtigt landbrug og ren energi. Og forskerne storroser Danmark:

»Selvom Danmark er et lille land og ikke markant kan reducere den globale udledning, så tjener det som et vigtigt eksempel på, hvordan et land kan bekæmpe klimaforandringer samtidig med at bibeholde økonomisk vækst og høj levestandard,« skriver forskerne i rapporten.

Rapporten roser også Danmark for at hjælpe Kina og Sydafrika med blandt andet vindenergi.

Også danske Ørsted får ros for sin transformation fra at generere en stor del af sin energi på kul til at være førende inden for vedvarende energi og udfase kul i 2023.

Indeksets øvrige top udgøres af lande som Finland, Malta, Sverige og Storbritannien, mens man på indeksets sidsteplads finder Indien.

USA er blandt de absolut dårligst rangerede, og sammen med Kina, Rusland og Indien viser fremskrivninger, at de kommer til at stå for halvdelen af den globale udledning i 2050.

Indekset, som er udarbejdet af to af verdens mest anerkendte universiteter, Yale og Columbia, viser samtidig, at kun en håndfuld lande er på rette kurs for at nå klimaneutralitet i 2050.