Detektorfører Jesper Løkke Jørgensen troede nærmest ikke sine egne øjne, da han fandt en guldskat på en mark ved Jyderup på Vestsjælland.

»Ens hjerne står nærmest stille, når man står med sådan en skat i hænderne,« siger Jesper Løkke Jørgensen til B.T.

Guldskatten består af fire guldbarrer, to stykker tråd oprullet til ringe og et afhugget stykke af en guldtråd. Den samlede guldmængde er på ca. 120 gram.

Skatten er på alder med de store og legendariske Guldhorn, som desværre ikke eksisterer længere, og er derfor fra den periode, der kaldes den germanske jernalder (400-550 e.v.t).

Guldskatten fundet ved Jyderup består af guldbarrer og guldringe af oprullet tråd.
Guldskatten fundet ved Jyderup består af guldbarrer og guldringe af oprullet tråd. Foto: Museum Vestsjælland
Vis mere

Museumsinspektør ved Museum Vestsjælland, Kirsten Christensen, tror, at deponeringen er foretaget af en fra samfundets elite.

Det har formentlig været som en sikring af hans værdier eller for at formilde guderne i en periode med misvækst, så kornet igen kunne gro.

»Der blev fundet spor efter en stor sten, som er trukket op af jorden, sandsynligvis fordi den lå generende i forhold til markarbejdet. Måske har guldet været gravet ned i stenens nærhed for at kunne findes igen,« siger Kirsten Christensen i en pressemeddelelse.

Hvis du gerne vil se skatten med egne øjne, så bliver den udstillet på Holbæk Museum Klosterstræde 18 i efterårsferien (uge 42).