Et mærkværdigt fund af et intakt og næsten 1.000 år gammelt katteskelet har overrasket et internationalt hold af arkæologer i Kasakhstan. Det skriver mediet Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

Som regel er gamle dyreskeletter spredt over større områder, fordi ådselædere har været i resterne. Men ikke i dette tilfælde.

Katten ser ud til at være blevet begravet, og derfor er det muligt at udlede lidt om, hvordan kattens liv formentlig har set ud.

Forskerne fandt både hele kattens kranium, underkæben, dele af overkroppen, ben og fire ribben.

Lårbensknoglen viser for eksempel igennem en kulstof-analyse, at dyret levede for omkring 775-940 år siden på de kasakhiske sletter samtidig med det kvægavlende nomadefolk oghuz.

Samtidig kan forskerne ved hjælp af 3D-afbildninger og røntgenscanninger konstatere, at nogle af knoglerne har været brækket, men er groet fint sammen igen – og at mange af kattens tænder er forsvundet.

En isotop-analyse afslørede desuden, at katten – på trods af sin nedsatte evne til at jage – havde indtaget føde med et højt proteinindhold.

Dette antyder, ifølge forskerne, at katten på trods af brækkede knogler og manglende tænder var blevet passet på og fodret, formodentlig med dyrt kød, skriver Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

Det gamle katteskelet.
Det gamle katteskelet. Foto: Ashleigh Haruda / MLU
Vis mere

Forskerne anslår, at det muligvis har været nomadefolket oghuz, der begravede det pelsede væsen. Oghuz-folket levede i middelalderen i Centralasien i det område, der i dag er Mongoliet, Kasakhstan og dele af Usbekistan og Turkmenistan.

»Alle beviserne lagt sammen, specielt knoglerne, indikerer, at dette dyr led en masse skade i løbet af sit liv, men også, at den ikke bare overlevede det, men faktisk trivedes,« fortæller arkæolog bag studiet Ashleigh Haruda til Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

Nomadefolket kan have fået katten i forbindelse med handel på Silkevejen, hvilket i så fald peger på en hidtil ukendt kulturel praksis. Nomadernes erhvervelse af dyr på grund af deres eksotiske status eller som kæledyr er desuden sket tidligere, end man hidtil har formodet.
Forskerne påpeger, at nomaderne ikke har haft meget brug for katten, fordi det omrejsende folk ikke har haft de samme skadedyrsproblemer, som for eksempel fastboende bønder har. Derfor tyder fundet af katteskelettet på, at forholdet mellem dyr og mennesker har ændret sig radikalt omkring det tidspunkt, katten levede, skriver Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk