Jo hurtigere behandling, desto bedre er chancerne for at overleve en blodprop i hjernen. Se, hvad tegnene er.

Af Sille Kristine Rasmussen, redaktør, Netdoktor

4,5 time. Længere tid må der ikke gå fra de første symptomer, til man kommer i behandling for en akut blodprop i hjernen, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at komme igennem sygdomsforløbet uden varige mén. Derfor skal der ringes 112 med det samme, hvis man mistanke om, at man selv eller en pårørende har fået en blodprop i hjernen.

Det område, der er relateret til bevægelser, fylder meget i hjernen, og netop derfor er lammelser et hyppigt symptom. Får man en blodprop i højre side af hjernen, vil det give symptomer i venstre side af kroppen og omvendt, hvilket skyldes, at nervebanerne krydser hinanden på vej fra hjerne til krop. Derfor vil symptomerne typisk også kun opstå i den ene side af kroppen.

Disse tegn skal du reagere på

Symptomerne på en blodprop i hjernen kommer ofte pludseligt i løbet af ganske få minutter og er typisk:

  1. Lammelser af en arm eller et ben eller begge dele.
  2. Lammelser i den ene side af ansigtet, så den ene mundvig begynder at hænge.
  3. Problemer med at holde balancen, når man bevæger sig.
  4. Problemer med  koordinere bevægelserne og styre arme og ben.
  5. Svimmelhed samtidig med eksempelvis koordinationsbesvær. Svimmelhed alene er sjældent tegn på en blodprop i hjernen.
  6. Talebesvær og snøvlen, hvor man har svært med at finde ord og danne sætninger.
  7. Forståelsesproblemer hvor man ikke forstår og kan afkode det, andre siger.
  8. Synkeproblemer.
  9. Blindhed i den ene halvdel af synsfeltet.
  10. Gråd, der virker uforklarlig.

Blodprop og blødning i hjernen giver samme symptomer

Den medicinske betegnelse for blodprop i hjernen er apopleksi, der samtidig også er betegnelsen for en hjerneblødning. 85 procent af apopleksitilfældene skyldes en blodprop i hjernen, mens de sidste 15 procent skyldes en hjerneblødning. Symptomerne på de to sygdomme er ens - dog kan hjerneblødning også være forbundet med hovedpine og træthed.

Ved en blodprop størkner blodet, så der dannes en prop, og blodforsyningen til en del af hjernen stoppes. Det resulterer i, at hjernecellerne i området dør.

Hvis der er gået mindre end 4,5 time, inden patienten når frem til hospitalet, bliver vedkommende behandlet med blodpropopløsende medicin, så det livsvigtige blod igen kan løbe igennem det ramte område i hjernen. Jo tidligere blodproppen opløses, desto flere celler vil overleve, og jo bedre vil man klare sig. I nogle tilfælde opløser blodproppen sig selv, så personen allerede fungerer normalt og er blevet sig selv igen, inden hjælpen er nået frem. Alligevel er det vigtigt at blive undersøgt og eventuelt få medicin behandlet på hospitalet for at mindske risikoen for langvarige mén.

Lad ambulancen tage turen til hospitalet

Ring altid 112, hvis du eller andre i din nærhed har symptomer på blodprop i hjernen, og start ikke bilen for at køre den ramte til hospitalet. Ambulancemandskabet kan stabilisere patientens hjertefunktion og lave forskellige forberedende målinger, der gør, at behandlingen kan komme hurtigere i gang, når ambulancen kommer frem til hospitalet.

Læs mere på netdoktor.dk: Sådan behandles apopleksi