Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Skynd dig at finde dit varmeste tøj frem til weekenden, for den bliver en kold fornøjelse. Så kold, at du nogle steder kan blive nødt til at bruge mere end to hænder til at tælle frostgraderne.

Særligt kommer to ting til at afgøre, hvor mange fingre du bliver nødt til at tage i brug. Hvor sneen lægger sig, og om vejret bliver klart. Det fortæller meteorolog ved DMI, Frank Nielsen, til bt.dk.

»Det bliver koldt over hele landet, fordi vi kommer til at befinde os inde i et større område med kold luft, hvor tilførslen fra det lunere Atlanterhav bliver lukket ude. Men det, der virkelig kommer til at afgøre, hvor koldt det bliver, er, hvor meget sne der kommer til at ligge på jorden rundt omkring,« siger han.

»Og så skal det ind i mellem klare op om natten, for så bliver det ret hurtigt koldt de steder, hvor sneen ligger.«

Søerne

Her bliver det koldest

Generelt bliver det fra tirsdag blot koldere og koldere i løbet af ugen. Men i weekenden kulminerer det med mellem 8 og 13 graders frost - lokalt endnu koldere.

Hvor det bliver koldest, er endnu svært at spå om.

»Det, der kommer til at afgøre forskellen i temperatur, er, hvor der ligger mest sne. Der er nok en tendens til, at det meste sne falder i den vestlige og sydlige del af landet, men til gengæld ligger de nordlige egne med Nordjylland og Nordsjælland tættere på det, der er endnu koldere, nemlig Sverige. Så Nordsjælland har gode chancer for at komme op - eller rettere ned blandt de koldeste steder,« forklarer Frank Nielsen.

Umiddelbart ser det ud til, at vi går en meget klar weekend i møde. Og det betyder dermed endnu lavere temperature.

»Det betyder meget, om der ligger sne, men det betyder også rigtig meget, om der er kig til stjernerne. Den store udfordring er så at finde ud af, hvor de huller er. Det er lidt usikkert indtil videre,« siger meteorologen.

CHILE-ANIMALS-MONKEYS-REHABILITATION-front

Størst risiko for lave temperature søndag

I første omgang ser det ud til, at det klare vejr lægger sig over det østlige Danmark først på weekenden. Sidst på weekenden er det faktisk det meste af landet, der ifølge Frank Nielsen har gode chancer for klart vejr.

Særligt tegner søndag sig til at blive en flot dag.

»Hvis det ender med at blive en flot dag med noget sol, betyder det samtidig, at det også er der, vi har risiko for at få nogle af de helt lave temperature,« siger Frank Nielsen.

Om søndagen ser det derfor ikke ud til, at de højeste temperaturere kommer over mellem to og fem graders frost. Natten til mandag kan temperaturerne komme endnu længere ned de steder, hvor der ligger sne.

»Til gengæld ser det ud til, at vi slipper for vind af betydning. Det er en fordel, må man sige,« siger Frank Nielsen med et smil.

Normalt ligger gennemsnitstemperaturen i januar på nul grader celsius, men de seneste ti år har der i gennemsnit været 1,5 grader varmere.

Det er seks år siden, at gennemsnitstemperaturen i januar var under frysepunktet. Men med den kolde start på året er der måske udsigt til, at vi i år kommer til at nærme os den magiske grænse.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.