Lav vandstand og en usædvanlig tør sommer har resulteret i tusindvis af døde skidtfisk i udløbet fra den nordsjællandske sø, Sjælsø.

Det er arten brasen, som har måtte lide under efterdønningerne af den varme sommer, som året har velsignet danskerne med.

De cirka 10 centimeter korte fisk har som resultat af det koldere vejr søgt mod søens udløb ved Usserød Å, hvor de er døde af iltmangel, skriver TV 2 Lorry.

Fiskene søger om efteråret og i begyndelsen af vinteren mod til- og udløb i søer, da vandet har mere bevægelse i de områder, og derfor ikke bliver dækket af is om vinteren.

»Der er en stor mængde bras-yngel, der har ligget ved slusen og ventet på at kunne komme ind i åen. Da vi så åbnede slusen i november, strømmede de ind i den dam, der leder videre til Usserød Å,« siger Court Møller, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Rudersdal Kommune.

På grund af den lave vandstand i Sjælsø er der en begrænset vandføring fra søen og ud i Usserød Å, og derfor opbruger de små fisk hurtigt ilten i vandet og dør.

Den lave vandstand er meget sjælden, men sommeren har også været usædvanlig varm, og sidst, der var fiskedød i Sjælsø, var i 2008.

Kommunen er gået i gang med at fjerne de døde fisk med en slamsuger og sætte spærregarn op, så fiskene ikke driver videre ned ad dammen mellem søen og Usserød Å.

Kommunerne bag Usserød Å-samarbejdet, Rudersdal, Hørsholm og Fredensborg har også lukket slusen til Usserød Å, og det er ikke første gang, de har været nødt til det.

I starten af juli lukkede man slusen på grund af for lav vandstand og åbnede den først i november. Nu er den så lukket igen.

Heldigvis er brasen ikke den værste fisk, der kunne blive ramt af massedød. Da det er en skidtfisk, er den ret massivt repræsenteret i Sjælsø, så det har ikke nogen negativ effekt på dyrelivet, og at det kun er problematisk ud fra et æstetisk synspunkt.

Court Møller understreger desuden, at det makabre syn af de mange døde fisk ikke har noget med forurening at gøre.