Ved 15.30-tiden skete det: Stormen Knud har ramt Danmark. I første omgang er det den jyske vestkyst, der står for tur og kan blive ramt af vindstød helt op til stormstyrke.

Knud har allerede ført til flere færgeaflysninger og togaflysninger, og der er meldinger om væltede træer i Sydjylland, hvor flere biler også er blevet oversvømmet, efter at vandstanden pludselig steg på grund af stormen.

'Vejret tog fusen på fannikerne ved middagstid i dag, hvor vandstanden på meget kort tid steg til op over kajkanten. Resulterede i flere oversvømmede biler og teltgulvene ved weekendens strikkefestival lettede anker,' skriver Syd- og Sønderjyllands Politi op Twitter.

Politiet tilføjer, at vandstanden nu er faldet igen.

Politiet advarer mod potentielt farlige situationer, mens Knud er over Danmark.

''Knud' er over os med kraftige vindstød. Sørg for at løse dele ikke kan flyve rundt, og vær opmærksom på, at træer muligvis vil vælte og spærre vejene. Stay Safe,' skriver Bornholms Politi på Twitter.

Søm derfor havemøblerne fast, sæt traileren i garagen og pas på, når du færdes udendørs.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyste allerede fredag formiddag, at de første anmeldelser om væltede træer på grund af stormen er begyndt at løbe ind.

Knud er gået i land på den jyske vestkyst og bevæger sig i løbet af aftenen ind over landet.

»Det er den yderste nordlige del af Danmark der rammes nu, og der måles hård til stormende kuling,« siger Lars Henriksen, vagthavende meteorolog ved DMI.

Stormen har ikke ramt med fuld styrke endnu, men der kan allerede nu opstå kraftige vindstød i Nord- Nordvestjylland, hvor vindstødene kan ramme orkanstyrke.

»Der ligger lige nu et kraftigt vindfelt ude i Nordsøen, hvor nogle aflæsninger har meldt om vindstød op mod orkanstyrke, men det er først senere at stormen rigtig rammer,« siger Lars Henriksen.

DMI advarer om risiko for forhøjet vandstand i den vestlige del af Limfjorden fra klokken 19 fredag aften til lørdag aften klokken 20.

På DMI's hjemmeside kan man lige nu se varslinger om farligt vejr i det nordvestlige Jylland, og man forventer storm med 25-28 m/s fra sydvest med vindstød af orkanstyrke 33-35 m/s.

Vindstød af orkanstyrke medfører, at tagsten blæser ned, store grene knækker og træer kan vælte og spærre tog- og vejstrækninger.

Foto: DMI
Vis mere

Vejdirektoratet frarådede fredag eftermiddag kørsel med høje og lette køretøjer på Øresundsbroen på grund af stormvejret, men vinden har nu lagt sig lidt, så trafikken er igen normal.

Dog kan trafikken blive påvirket senere fredag aften, når vinden som forventet tager til igen.

Ned langs Vestkysten blæser det også kraftigt med hård til stormende kuling og vindstød af stormstyrke med ca. 25 m/s.

I resten af landet vil det være blæsende med kraftige vindstød.

Knut fører ikke kun vindstød op til orkanstyrke og regn med sig.

Stormen har også fået temperaturerne til at falde drastisk flere steder i landet, oplyser DMI.

Også ved Hammer Ode Fyr på Bornholm har temperaturen fået et ordentlig nøk nedad.