Tirsdag oplevede mange danskere, hvad der efterhånden må betegnes som et sjældent vejrfænomen her til lands: At det regnede. Men der faldt så lidt nedbør, at det ikke rokkede en tøddel ved DMIs tørkeinddeks, som stadig ligger helt i top.

Faktisk er tørken så ekstrem, at der aldrig før har været så mange tørkedage i løbet af et sommerhalvår som i år, siden DMI indførte tørkeindekset for 14 år siden. Ja, vi er endda hastigt på vej mod at slå alle tiders tørkerekord, siden DMI begyndte at lave landsdækkende målinger i 1874.

»Tørkerekorden stammer fra sommeren 1992, hvor der var tørke over hele landet fra 13. maj til 10. juli. Men den rekord er i høj grad truet nu. Så vi er ude i noget helt ekstremt,« siger klimatolog ved DMI, John Cappelen, til B.T.

Det varme og tørre sommervejr skaber tørke i dansk landbrug. Her ses en udtørret kornmark nær Serritslev i Vendsyssel.
Det varme og tørre sommervejr skaber tørke i dansk landbrug. Her ses en udtørret kornmark nær Serritslev i Vendsyssel. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vis mere

John Cappelen slår dog fast, at der med tørkerekord ikke skal forstås, at det overhovedet ikke falder nedbør, men som 'langvarig og unormal vandmangel grundet svigtende nedbør'.

DMIs helt nye prognose for de kommende fire uger viser, at det ekstremt varme og tørre vejr ser ud til at fortsætte. Der er endda mulighed for decideret hedebølge og tropenætter - hvilket vil sige, at temperaturen i løbet af et helt døgn ikke kommer under 20 grader.

'Hvad angår nedbør, så er der stadig ikke meget at komme efter. Lavtryk og fronter med landsdækkende regn ser stadig ud til at holde sig på behørig afstand, og selvom kraftige byger og skybrud godt nok kan levere en hel del nedbør på meget kort tid, er det sjældent ret store områder, som bliver ramt,' skriver DMI i prognosen.

Siden DMI indførte tørkeindekset i 2005 har der aldrig været registreret så ekstrem tørke som i år.
Siden DMI indførte tørkeindekset i 2005 har der aldrig været registreret så ekstrem tørke som i år. Foto: DMI
Vis mere

Dermed er der ikke meget, som tyder på, at den ekstreme tørke forsvinder lige foreløbig. Frem til 10. juli har der været hele 31 dage på landsplan med et tørkeindeks på 9 eller højere. De sidste 10 dage har indekset ramt den absolutte top og ligget på 10. Det svarer til, at der overhovedet ikke er noget vand til rådighed for planterne i jorden.

»Årsagen til den ekstreme tørke er, at hele Danmark siden 1. maj har været låst fast i et højtryk,« siger John Cappelen.

Sommeren har været ekstremt tør og varm. Her bliver der spillet beach volley på Bellevue Strand den 31 maj 2018.
Sommeren har været ekstremt tør og varm. Her bliver der spillet beach volley på Bellevue Strand den 31 maj 2018. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Vis mere

Der skal som tommelfingerregel 10 millimeter nedbør til at få tørkeindekset en tand ned. Bygerne tirsdag gav ikke mere end to til fem millimeter nedbør.

Skal vi for alvor få bugt med tørken, kræver det nu, at der på landsplan falder omkring 40 millimeter nedbør. Det svarer til hele 60 procent af den normale nedbørsmængde for hele juli måned.

Det er normalt, at tørkeindekset stiger om sommeren, på grund af at varmen får fugten i jorden til at fordampe, men normalt kommer det dog ikke meget over 6.

Allertørrest har det været på Bornholm, men her ser det ud til, at der langt om længe falder lidt nedbør de kommende dage.

I forvejen er flere rekorder faldet i løbet af den usædvanlig lange og varme sommer. I maj var der hele 347 soltimer i Danmark. Det gør maj 2018 til den mest solrige måned siden 1920, hvor DMIs meteorologer begyndte at måle soltimer. Det blev også den varmeste maj måned nogensinde.