2018 er snublende tæt på at blive det mest solrige år i DMI's historie. Det har ikke skinnet så mange timer på et år siden 1940'erne.

De fleste har nok bemærket det. Dagene med sol, is og kolde dyp i havet har været mange i år, og nu slår DMI's statistikker fast, at 2018 er meget få solskinstimer fra at blive historisk.

Sølle 39 timers solskin, og så er rekorden i hus. En rekord, der har stået siden 1947, hvor der blev registreret 1878 solskinstimer, som er det bedste solår i DMI's historie. Hos vejrtjenesten forventer man, at rekorden er slået i god tid inden årsskiftet.

»Hvis man ser på den normale mængde solskinstimer for november, så skal vi over mod slutningen af måneden. Men hvis der kommer en periode med stabilt vejr og solskin, så kan det ske på ret kort tid,« siger klimatolog Mikael Scharling.

Han forklarer, at det er tre sommermåneder, der skal have æren for, at den 71 år gamle rekord er tæt på at blive slået.

»Det er principielt meget simpelt. Vi har haft et superår, hvor maj, juni og juli var meget højtrykspræget, hvor der ikke var været nogen fronter ind over Danmark, og hvor der næsten ikke var nogen skyer,« siger klimatologen.

De tre sommermåneder stod tilsammen for mere end 900 solskinstimer, som er tæt på halvdelen af samtlige solskinstimer i 2018.

»Det er den simple forklaring på, at vi nærmer os rekorden,« siger Mikael Scharling.

DMI's klimascenarier viser, at der vil være den samme mængde nedbør hvert år. Men regnen vil falde kraftigere, og der vil være længere perioder med tørke.

Der er dog ikke noget i DMI's klimascenarier, der peger på, at de græske sommertilstande her i landet vil blive en sikker sag i de kommende år.

»Hvis man kigger på 2018's tre sommermåneder med ekstremt højtryksvejr, så er der ikke noget, der peger på, at det bliver den nye normal lige foreløbig eller inden for de næste årtier,« siger Mikael Scharling fra DMI.

I hele 2017 var der 1512 solskinstimer i Danmark. Indtil videre har solen skinnet i 1839 timer i år. 39 timer mere, og så er rekorden fra 1947 slået.