Fup eller fakta? B.T har sat sig for at teste en af de mest sejlivede myter i julefrokostsæsonen: Kulde gør dig mere fuld.

Julefrokost og vinterkulden er en rigtig dårlig kombination. Det er i hvert fald en myte, der ofte bliver brugt som forklaring eller undskyldning på en ekstraordinær brandert.

Du er allerede godt beruset, når du træder ud fra festen efter en aften med øl, snaps og gajolshots i metermål.

Men det bliver kun værre, når du træder udenfor i vinterens kulde, der skærer gennem marv og ben.

Din beruselse stikker af som en nytårsraket, og du går fra småfuld til stang-bacardi, og pludselig synger du med på 'Himmelhunden' og andre julefrokost-klassikere på åben gade.

Det er i hvert fald en sejllivet myte. Men hvad er fup, og hvad er fakta?

Vi har spurgt Janne Schurmann Tolstrup, der er professor på SDU og ekspert i alkohols påvirkning på os mennesker.

»Du bliver ikke mere fuld. Den promille, du har i blodet, den ændrer sig ikke, fordi du går udenfor. Men oplevelsen af det, den kan godt være anderledes,« fortæller hun.

Men hvorfor har myten så alligevel overlevet i mange år?

Janne Schurmann Tolstrup mener, at det kan skyldes, at det føles som en stor kontrast, når man træder ud fra julefrokosten til den virkelige verden, hvor der er andre krav til ens motorik og balance.

»Så længe man er i feststemning, så er man ikke bevidst om, hvordan man går eller danser rundt, men når scenen skifter, og når man kommer ud, så opdager man, at man ikke kan ramme låsen i sin cykel,« siger Janne Schurmann Tolstrup.

Det er dog en følelse, man sagtens kan føle i alle afskygninger af det danske vejr, ikke kun i vinterperioden, siger hun.

Mange vil også genkende følelsen af, at man ikke mærker kulden på samme måde, når man er beruset, som når man er ædru.

Festglade kvinder i kjoler og mænd skjorteærmer uden overtøj er ikke noget særsyn rundtomkring i Danmarks gader i julefrokostsæsonen, som nærmer sig.

Og det er faktisk ikke en myte, at kulden mærkes anderledes, når man har indtaget alkohol.

»Alkohol har en virkning, hvor man føler, at man har det varmt. Blodet strømmer helt ud i de ydre hudlag, det er også derfor, man bliver rødmosset,« siger Janne Schurmann Tolstrup, professor på SDU.