Nordlys over Søndre Strømgjord i Grønland.
Nordlys over Søndre Strømgjord i Grønland. Foto: ERNST VAN NORDE

Hvis du drømmer om at se et af naturens helt særlige fænomener, så har du chancen i aften og nat, hvor der er mulighed for at se nordlys over Danmark.

Chancen for at se nordlys skyldes, at en såkaldt geomagnetisk storm sandsynligvis rammer Danmark i nat, og det kan skabe den unikke mulighed for at se det smukke himmelfænomen. Det skriver TV 2 Vejret.

Den geomagnetiske storm er opstået, fordi en sky af elektrisk ladet plasma har revet sig løs og herefter har skabt et hul i det yderste lag af solens atmosfære. Nordlys kan opstå, fordi de elektriske partikler, der sendes mod Jorden, går i forbindelse med iltatomer og herefter udsender fluorescerende lys i flere farver - det vi altså fra Jorden ser som nordlys.

Nordlys

Stormen ventes at kulminere mellem klokken 01 og 04 i nat, men det betyder ikke, at du kan være sikker på at se nordlys, hvis du holder dig vågen i nat.

Det kræver nemlig helt særlige betingelser, hvis man skal være heldig at se end unik nattehimmel. Vejret skal helst være helt klart, og derudover skal den geomagnetiske storm helst være forholdsvis kraftig, for at det kan generere nordlys.

Usikkert hvor kraftigt det bliver
Lige nu forventes stormen at være af en klasse 1 på en skala fra 1-5. Ifølge TV 2 Vejret vurderer prognoserne lige nu, at der er 10 pct. chance for en kraftig geomagnetisk storm, 35 pct. chance for en moderat til kraftig geomagnetisk storm og 70 pct. chance for en geomagnetisk storm.

Vil du have gode chancer for at se nordlyset, hvis vi skulle være så heldige, at det dukker op i Danmark, skal du helst befinde dig et sted uden kunstige lyskilder, ligesom det kræver, at du kan holde dig vågen ud på de sene nattetimer.

Andre steder i Europa har man allerede været heldig, og natten til tirsdag blev der således spottet nordlys i blandt andet Skotland og Stavanger i Norge, beretter TV 2 Vejret.

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.