UV-indekset er tårnhøjt for tiden, så hvis du skal ud og slikke sol, er det på med solcremen. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017)
UV-indekset er tårnhøjt for tiden, så hvis du skal ud og slikke sol, er det på med solcremen. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017) Foto: Bax Lindhardt

Mandag står den varme sommersol højt over Danmark, og man fristes til at smide tøjet og lufte den blege danskerkrop. Der er dog god grund til at være ekstra opmærksom. UV-indekset er nemlig tårnhøjt.

dsfsffs

»UV-indekset ligger lige nu et sted mellem seks og otte. Det er rigtig højt, så hvis man skal opholde sig i solen, er det vigtigt at beskytte sig,« siger Lars Henriksen, der er vagthavende hos Danmarks Meteorologiske Institut. Han anbefaler, at man følger Kræftens Bekæmpelses fire solråd.

UV-indekset bruges til at måle, hvor stærk den farlige ultraviolette stråling fra solen er. Jo højere UV-indekset er, jo mere eksponeret er man for at blive solskoldet.

Ifølge DMI er det ikke hvert år, at UV-indekset kommer op og rammer syv i Danmark, og derfor er det vigtigt, at man tager sine forholdsregler, hvis man skal opholde sig i solen. Hvis man har en gennemsnitlig dansk hudtype og befinder sig i midagssolen uden beskyttelse, kan man nemlig blive solskoldet på blot 20 minutter.

Selvom det skal gøres med omhu, er det om at nyde solens stråler. Mandag bliver nemlig den sidste dag med flot solskin, som vi kommer til at opleve i et lille stykke tid. Allerede tirsdag falder temperaturerne markant.

Kram

»Tirsdag kommer temperaturerne til at ligge mellem 15 og 18 grader, og vinden bliver jævn til hård. Det er klart, at efter en periode med høje temperaturer, kommer det til at føles markant koldere,« siger Lars Henriksen.

Tirsdag og onsdag holder det tørt, men torsdag og fremefter vil man opleve indslag med regn og byger over hele landet.

»Fra midten af ugen og frem, bliver det klassisk dansk sommer med blandede vejrforhold: Der vil være perioder med sol, men også med regn og byger,« siger Lars Henriksen.

Derfor er det heldigt, at der er rig mulighed for at nyde sommeren mandag, hvor temperaturerne ligger mellem 22 og 23 grader. DMI melder endda, at det bliver varmere i løbet af eftermiddag, hvor temperaturerne stiger til 25 grader mange steder i landet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.