Sommeren er aflyst. Ganske inden den overhovedet begyndte. Det står klart ifølge DMIs nyeste vejrprognose.

Tunge sorte skyer, vindstød af stormstyrke og litervis af regn.

Her hvor de to første af de tre sommermåneder er gået på hæld, vil sommeren 2017 næppe stå tilbage i danskernes bevidsthed som en af de rigtig gode. Og skal man tro DMIs nyeste langtidsprognose, så bliver august akkurat lige så trist og sætter dermed punktum for en særdeles våd og kold sommer med kun ganske få reelle sommerdage.

Det var ikke ligefrem fordi, skybruddene og de massive vandmasser var tiltrængte for at svale brunede sommerben ned - for temperaturerne var heller ikke just noget at råbe hurra for.

»Og der er altså ikke noget, der tyder på, at det vil ændre sig. I august får vi en måned med meget mere af det samme,« lyder den nedslående besked fra meteorolog ved DMI Klaus Larsen.

»Der kommer lange regnvejrsdage, men også dage med solskin og hurtige byger. Vi får lidt af det hele, ligesom vi gjorde i juli. Temperaturerne vil ligge på de 20 til allerhøjst 25 grader.«

Det er endnu for tidligt at sige, om Danmark vil opleve en forsinket sommer i september, men der er ikke noget, der tyder på det, fortæller meteorologen.

Så 2017 blev et år helt uden sommer?

»Ja, uden længerevarende sommer i hvert fald. Nu nåede vi jo lige at få en sommerdag i juli, men det er næppe nok til, at vi kan huske tilbage på sommeren som særligt god,« siger Klaus Larsen, der hentyder til søndag den 30. juli, som endte med at blive en afgørende dag for den danske sommer.

Få dage inden juli måned gik på hæld, var DMI nemlig ude at vurdere, at måneden formentlig ville ende uden én eneste meteorologisk sommerdag - som er kendetegnet ved temperaturer over 25 grader. I så fald ville det blive den allerførste i 38 år og den tredje nogensinde, siden man begyndte at måle for 143 år siden.

Men på falderebet søndag den 30. juli blev der i Hammerodde på Bornholm målt 26,4 grader, mens temperaturen nåede at snige sig op på 25,2 grader i Holbæk. Resten af landet nåede ikke at opleve sommeren i juli, mens det i juni kun blev det til to snoldede sommerdage.

»Så ja, den rekord fik vi lige ødelagt,« griner Klaus Larsen og tilføjer:

»Men det ændrer jo ikke på det samlede indtryk af, at juli var kold og solfattig.«

DMI fører ikke på samme måde statistik over, hvor ofte man har haft en juli-måned med blot én sommerdag. Derfor kan meteorologen ikke sige, præcis hvor ualmindelig en juli, det har været.

»Men det er nogle strømninger, der ikke kommer hvert år, så der er tale om en væsentligt dårligere sommer en normalt. Og temperaturerne har ligget to grader under gennemsnittet.«

Selvom hele august måned generelt ikke er noget at råbe hurra for, så bliver de næste par dage forholdsvis pæne, lover meteorologen.

»Ugen begynder med solskin, men ender med byger. Natten til onsdag falder der en del regn og torden over hele landet. Det begynder allerede i det sydøstlige Danmark i løbet af aftenen og vil sprede sig over resten af landet om natten. Temperaturen vil ligge på lidt over 20 grader,« siger Klaus Larsen.