Demokratiets festdag bliver en grå, diset – og måske også lidt våd – affære.

Men hvis du vil stemme i tørvejr, afhænger tidspunkt for din tur i stemmeboksen helt af, hvor i landet du befinder dig.

Det fortæller vagthavende meteorolog hos DMI, Mette Zhang, tirsdag morgen.

»Jeg kan anbefale, at man lige tjekker en vejrradar, hvis man vil have det timet, så man undgår at blive våd,« siger hun og tilføjer:

»Men ellers er det jo ikke værre, end at man kan klare det med en regnjakke. Det bliver nemlig ikke ligefrem paraplyvejr.«

Det sidste er en henvisning til, at tirsdagen bliver noget mere blæsende, end vi har været vant til de seneste dage, nemlig en let til frisk vind, som tager til i løbet af dagen.

Temperaturerne kommer stadig til at ligge i den lune ende mellem 12 til 15 grader.

Selvom der bliver forskel på vejret fra landsdel til landsdel i løbet af dagen, er der ingen steder, hvor valget ligefrem vil drukne i regn.

»På det enkelte valgsted kommer det ikke til at regne mere end mellem to til fire timer, så det skulle nok være muligt at planlægge turen til stemmeboksen i tørvejr,« lyder det fra DMI.

Det er en front fra England, der er på vej ind over landet, og den rammer de sydvestlige egne allerede i morgentimerne. Så i det jyske bliver det vejrmæssige bedste stemmetidspunkt sandsynligvis i eftermiddagstimerne.

»I det sydlige og vestlige Jylland kan man med fordel vente med at stemme, til fronten har passeret,« vurderer Mette Zhang.

I løbet af dagen trækker fronten hen over landet mod øst, og den når hovedstadsområdet lige efter frokosttid.

»Hvis du skal stemme i København, kan det nok være en god idé at gøre det i løbet af formiddagen, inden fronten rammer, eller senere, når den er passeret,« siger Mette Zhang og forklarer, at der trods front og byger også kommer opklaring og – til de heldige – måske lidt sol.

»Jo længere østpå, jo bedre chance er der for, at der kommer en smule sol i løbet af dagen.«